Rákóczi túrós lepény recept
Hozzávalók:
Az omlós tésztához:
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 g vaníliás cukor
- 40 dkg margarin
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- reszelt citromhéj
A túrótöltelékhez:
- 80 dkg túró
- 4 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- reszelt citromhéj
- vaníliás cukor
- 20 dkg porcukor
- mazsola ízlés szerint
- 5 dkg kekszmorzsa
A FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁShabhoz:
- 8 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
- 8 ek kristálycukor
- barackíz (házi)
Elkészítése:
A túrótölteléket a hozzávalók alapján keverjük össze! A hozzávalókból omlós tésztát gyúrunk, majd hűtőbe tesszük. A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a cukrot, és fényessé verjük.
Az előkészületek után elővesszük a tésztát a hűtőből, 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Sütőlemezre helyezzük, amit előtte belisztezünk, és megszurkáljuk villával.
Ezután 180 fokos sütőben készre sütjük, ügyelve arra, hogy meg ne barnuljon. A tésztalapot hagyjuk kihűlni, majd egyenletesen elkenjük rajta a túrós tölteléket és 150 fokon lassan készre sütjük.
Egy habzsák segítségével rátesszük a tojáshabot, majd 130 fokos gőzmentes sütőbe helyezzük és megszárítjuk. Ha megszilárdul a tojáshab, akkor hűlés után megszórjuk porcukorral.
A baracklekvárt simára keverjük. Kanál vagy habzsák segítségével, a habcsíkok közé betöltjük. Kockákra vágjuk fel.