Rákóczi túrós lepény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Az omlós tésztához:

  • 60 dkg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 2 g vaníliás cukor
  • 40 dkg margarin
  • 4 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj

A túrótöltelékhez:

  • 80 dkg túró
  • 4 db tojássárgája
  • reszelt citromhéj
  • vaníliás cukor
  • 20 dkg porcukor
  • mazsola ízlés szerint
  • 5 dkg kekszmorzsa

A tojáshabhoz:

  • 8 db tojásfehérje
  • 8 ek kristálycukor
  • barackíz (házi)

Elkészítése:

A túrótölteléket a hozzávalók alapján keverjük össze! A hozzávalókból omlós tésztát gyúrunk, majd hűtőbe tesszük. A tojásfehérjéből habot verünk, apránként hozzákeverjük a cukrot, és fényessé verjük.

Az előkészületek után elővesszük a tésztát a hűtőből, 0,5 cm vastagra nyújtjuk. Sütőlemezre helyezzük, amit előtte belisztezünk, és megszurkáljuk villával.

Ezután 180 fokos sütőben készre sütjük, ügyelve arra, hogy meg ne barnuljon. A tésztalapot hagyjuk kihűlni, majd egyenletesen elkenjük rajta a túrós tölteléket és 150 fokon lassan készre sütjük.

Egy habzsák segítségével rátesszük a tojáshabot, majd 130 fokos gőzmentes sütőbe helyezzük és megszárítjuk. Ha megszilárdul a tojáshab, akkor hűlés után megszórjuk porcukorral.

A baracklekvárt simára keverjük. Kanál vagy habzsák segítségével, a habcsíkok közé betöltjük. Kockákra vágjuk fel.