Preckedli (diós linzer) recept
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg sertés zsír
- 15 dkg margarin
- 1 cs vaníliás cukor
- 20 dkg kristálycukor
- 1 cs sütőpor
- 2 db FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- reszelt citromhéj
A tetejére:
- dió + kristálycukor keveréke a tetejére
Elkészítése:
A lisztet egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a zsír és a puha margarint. Kézzel jól összedolgozzuk, majd beleszórjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukort és a sütőport. Belereszeljük a citromhéjat, majd beleütünk egy tojást és egy tojás sárgáját.
Addig gyúrjuk, amíg a tészta össz enem áll. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó ha már nem ragad az edény falához és a kezünkhöz sem. (ha szükséges egy kicsi tejfölt lehet bele tenni, hogy összeálljon, de én nem tettem)
Egy órára betesszük a hűtőbe pihentetni, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és ízlés szerinti kiszúróval kiszúrjuk.
A diót apróra daraboljuk, majd összekeverjük kristálycukorral.
A kiszaggatott a linzerek tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, majd belefordítjuk a cukros dióba. A diós felével felfelé egy tepsibe helyezzük, majd előmelegített sütőben 180 fokon szép világos színűre sütjük (15-20 perc)
A sütőből kivéve megvárjuk, amíg kihűt és megszórjuk porcukorral.
Tipp:
Száraz helyen tárolva több hétig is eláll, sőt egyre finomabb, omlósabb lesz.