Preckedli (diós linzer)

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Preckedli (diós linzer)

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 10 dkg sertés zsír
  • 15 dkg margarin
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 20 dkg kristálycukor
  • 1 cs sütőpor
  • 2 db tojás
  • reszelt citromhéj

A tetejére:

  • dió + kristálycukor keveréke a tetejére

Elkészítése:

A lisztet egy tálba tesszük, majd hozzáadjuk a zsír és a puha margarint.  Kézzel jól összedolgozzuk, majd beleszórjuk a kristálycukrot, a vaníliás cukort és a sütőport. Belereszeljük a citromhéjat, majd beleütünk egy tojást és egy tojás sárgáját.

Addig gyúrjuk, amíg a tészta össz enem áll. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény, akkor jó ha már nem ragad az edény falához és a kezünkhöz sem.  (ha szükséges egy kicsi tejfölt lehet bele tenni, hogy összeálljon, de én nem tettem)

Egy órára betesszük a hűtőbe pihentetni, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk és ízlés szerinti kiszúróval kiszúrjuk.

A diót apróra daraboljuk, majd összekeverjük kristálycukorral.

A kiszaggatott a linzerek tetejét megkenjük felvert tojásfehérjével, majd belefordítjuk a cukros dióba. A diós felével felfelé egy tepsibe helyezzük, majd előmelegített sütőben 180 fokon szép világos színűre sütjük (15-20 perc)

A sütőből kivéve megvárjuk, amíg kihűt és megszórjuk porcukorral.

Tipp:

Száraz helyen tárolva több hétig is eláll, sőt egyre finomabb, omlósabb lesz.