Panettone recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 3 dl tej
- 1 citrom reszelt héja
- 1 csomag vaníliás cukor
- 15 dkg vaj olvasztott, de nem meleg
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 15 dkg mazsola
- 5-5 dkg narancs és citromhéj vagy bármilyen cukrozott gyümölcs (én aszalt sárgadinnyét és áfonyát is tettem bele)
Tetejére:
- 1 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
Elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A tészta hozzávalóit bedagasztjuk, majd egy órán át kelesztjük.
Addig előkerítünk egy formát, ami alkalmas lesz a sütéshez. Keressünk egy kb 18 cm átmérőjű fazekat, tortaformát amit a sütőbe is betehetünk. A lényeg, hogy legalább 20 cm magas legyen. Ha nincs ilyenünk, akkor hajtogassunk sütőpapírt, amivel megmagasíthatjuk az edény peremét. A formát alaposan kivajazzuk, a sütőpapírt is jól kenjük ki.
A megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítjuk és enyhén átgyúrjuk. A formába tesszük és újra a duplájára kelesztjük. A tetejét kereszt alakban bevágjuk és előmelegített sütőben az alcsó rácson 210 fokon 10 percig sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet 165 fokra és további 35 percig sütjük.
Ekkor kivesszük és a vágás mentén a vaníliás cukorral összekevert olvasztott vajjal gazdagon meglocsoljuk és kb 15 percre visszatoljuk.
A panettone kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 7 g
Szénhidrát: 45 g
Zsír: 14 g