Panettone

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tészta:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 3 dl tej
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 15 dkg vaj olvasztott, de nem meleg
  • 4 tojássárgája
  • 15 dkg mazsola
  • 5-5 dkg narancs és citromhéj vagy bármilyen cukrozott gyümölcs (én aszalt sárgadinnyét és áfonyát is tettem bele)

Tetejére:

  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 5 dkg vaj

Elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk a langyos, cukros tejben. A tészta hozzávalóit bedagasztjuk, majd egy órán át kelesztjük.

Addig előkerítünk egy formát, ami alkalmas lesz a sütéshez. Keressünk egy kb 18 cm átmérőjű fazekat, tortaformát amit a sütőbe is betehetünk. A lényeg, hogy legalább 20 cm magas legyen. Ha nincs ilyenünk, akkor hajtogassunk sütőpapírt, amivel megmagasíthatjuk az edény peremét. A formát alaposan kivajazzuk, a sütőpapírt is jól kenjük ki.

A megkelt tésztát, lisztezett deszkára borítjuk és enyhén átgyúrjuk. A formába tesszük és újra a duplájára kelesztjük. A tetejét kereszt alakban bevágjuk és előmelegített sütőben az alcsó rácson 210 fokon 10 percig sütjük, majd csökkentjük a hőmérsékletet 165 fokra és további 35 percig sütjük.

Ekkor kivesszük és a vágás mentén a vaníliás cukorral összekevert olvasztott vajjal gazdagon meglocsoljuk és kb 15 percre visszatoljuk.