Őszibarackos galette recept
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 10 dkg vaj
- 1-2 ek tejföl
- 1 ek hideg víz
- 1 csomag vaníliás cukor
- csipet só
Töltelék:
- 4-5 őszibarack
- 2-3 marék dió
- 25 dkg mascarpone
- 15 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS a tészta lekenéséhez
Elkészítése:
A lisztet keverjük el a csipet sóval, majd a hideg vajjal morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (A tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind,)
Ezután csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább 30 percre.
Közben elő lehet készíteni a tölteléket és az őszibarackot.
A diót egy teflon serpenyőben állandó kevergetés mellett pörköljük aranybarnára. Ezután hűtsük ki, majd daráljuk le.
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a darált diót is.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra. Vágjunk ki belőle négy egyforma nagyságú kört. (Én egy fedőt tettem a tésztára, és azt vágtam körbe.)
A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot. Ezután az üresen maradt tésztát hajtogassuk fel a töltelékre.
Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat. Kenjük le felvert egész tojással, és szórjuk meg darabolt dióval.
Tegyük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta. (Én légkeverés 150 fokon, 25 percig sütöttem.)
Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.
A Őszibarackos galette kalória és tápérték tartalma:
Fehérje: 5 g
Szénhidrát: 25 g
Zsír: 18 g