Őszibarackos galette

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg vaj
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 ek hideg víz
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • csipet só

Töltelék:

  • 4-5 őszibarack
  • 2-3 marék dió
  • 25 dkg mascarpone
  • 15 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 tojás a tészta lekenéséhez

Elkészítése:

A lisztet keverjük el a csipet sóval, majd a hideg vajjal morzsoljuk össze. Ezután adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a tejfölt és a hideg vizet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. (A tejfölt kanalanként adjuk hozzá, mert lehet nem kell mind,)
Ezután csomagoljuk be fóliába, és tegyük be a hűtőbe legalább 30 percre.
Közben elő lehet készíteni a tölteléket és az őszibarackot.

A diót egy teflon serpenyőben állandó kevergetés mellett pörköljük aranybarnára. Ezután hűtsük ki, majd daráljuk le.

A mascarponét keverjük simára a porcukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd keverjük hozzá a darált diót is.

A tésztát vegyük ki a hűtőből, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki jó vékonyra. Vágjunk ki belőle négy egyforma nagyságú kört. (Én egy fedőt tettem a tésztára, és azt vágtam körbe.)

A tésztakörök közepére kenjük rá a mascarponés-diós tölteléket, majd helyezzük rá a felszeletelt őszibarackot. Ezután az üresen maradt tésztát hajtogassuk fel a töltelékre.

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd helyezzük rá a megtöltött tésztákat. Kenjük le felvert egész tojással, és szórjuk meg darabolt dióval.

Tegyük be előmelegített sütőbe, és közepes hőmérsékleten süssük 25-30 percig, hogy szép aranybarnára süljön a tészta. (Én légkeverés 150 fokon, 25 percig sütöttem.)

Tálalás előtt hagyjuk langyosra hűlni, majd porcukorral megszórva tálaljuk.