Narancsos piskóta recept
Hozzávalók:
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 10 dkg porcukor
- 1 nagy narancs kifacsart leve
- 20 dkg liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 kis üveg sárgabaracklekvár (kb. 15 dkg)
A krémhez:
- 2 csomag vanília ízű pudingpor
- 6 evőkanál kristálycukor
- 2 dl narancslé
- 5 dl tej
- 2 dl habtejszín
- 1 csomag habfixáló
- 2 narancs
A tetejére:
- 1-2 kocka étcsokoládé
Elkészítése:
A tésztához a tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját a cukorral fehéredésig keverjük, majd hozzáadunk 4 evőkanál forró vizet, a narancslevet, mellyel jól elkeverjük, majd belekeverjük a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan beleforgatjuk a tojások keménnyé vert habját is.
Egy kibélelt nagyméretű (sütő nagyságú) tepsibe egyengetjük a masszát, majd előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 8 perc alatt megsütjük. (Ha megcsapja az orrunkat a piskóta illata, elzárhatjuk a hőt, és résnyire nyissuk ki a sütő ajtaját.) A megsült tésztát hagyjuk kihűlni.
A krémhez a pudingport csomómentesre keverjük a cukorral és a narancslével, belereszeljük a két narancs héját (előtte jól mossuk meg). A tejet felforraljuk, hozzáadjuk a pudingos keveréket, és állandó keverés mellett alacsony lángon sűrűre főzzük, kihűtjük.
A tejszínt kemény habbá felverjük a habfixálóval, majd kis adagokban a hideg krémbe forgatjuk.
A két narancsot meghámozzuk, vékony cikkekre szeleteljük. A kisült, kihűlt piskótát középen/keresztben kettévágjuk – mindkettőnek megkenjük a tetejét egyenletesen a baracklekvárral.
Az egyik piskótalapra rátesszük sorban a narancs cikkeket, erre rákenjük a krém kétharmad részét, majd befedjük a másik piskóta lappal (úgy, hogy a baracklekváros rész érintkezzen az imént kent krémmel, tehát a tésztának a lekváros részét tesszük a krémre).
A piskóta tetejére egyenletesen rásimítjuk a maradék krémet.
A csokoládét sajtreszelőn ráreszeljük a sütemény tetejét. Hűtőbe téve lehűtjük.
Tipp:
A képen csak a fele mennyiségből készült adag látható, a másik felét a hűtőbe raktam.