Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Nagy briós recept

Nagy briós
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
300 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 2 db nagy brióshoz:

    • 70 ml langyos tej
    • 15 g friss élesztő
    • 500 g liszt
    • 10 g só
    • 6 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 350 g puha vaj
    • 30 g kristálycukor
    • tojásmáz (1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája összekeverve 1 ek tejjel)

    Elkészítése:

    A tejet egy pici cukorral meglangyosítani, majd belemorzsolni az élesztő és felfuttatni.

    A robotgép táljába beleönteni a lisztet, a sót, a tojásokat, és a felfuttatott élesztőt. Ezután alacsony fokozaton 5 percig keverni. Ezután spatulával lekaparni a tál falára ragadt tésztát, majd 10 percig, közepes fokozaton tovább keverni.

    Közben a vajat és a kristálycukrot alaposan összekeverni. Ezután egy kis adagot hozzáadni a tésztához, majd alacsonyabb fokozatra állítani a robotgépet, és apránként hozzáadni a többi cukros-vajat is.
    Amikor már az összes cukros-vaj a tésztába került, újra közepes fokozatra állítani a robotgépet, és kb. 10 percig továbbkeverni a tésztát, hogy egy sima állagot kapjon.

    A dagasztás befejezése után a tálba lévő tésztát konyharuhával letakarni, majd szobahőmérsékleten 2 óra alatt duplájára keleszteni.

    A kelesztés befejezése után a tésztát a kézzel 2-3-szor visszaütögetni, majd kicsit átgyúrni.

    Ezután a tálat folpack fóliával lefedni, majd több órára a hűtőbe tenni pihentetni. (én egész éjszakára a hűtőbe pihentettem a tésztát)

    Egy briós elkészítéséhez 600 g tésztára van szükség. A briósforma felső átmérője 16 cm, az alsó átmérője 8 cm. Mielőtt a tészta belekerül, jó alaposan ki kell vajazni.

    A tésztát szétosztani egy 400 g-os, és egy 200 g-os darabra. A nagyobb darabból labdát formázni, majd a briósforma aljára helyezni. Ezután két ujjunkat a közepébe fúrni, és egy mélyedést csinálni.(lyukat)

    A kisebbik darab tésztából labdát formázni, majd oválisra formázni.
    Ezután két ujjunkat belisztezni, majd gyengéden lenyomni az ovális tésztadarab keskenyebb végét a tésztába vájt mélyedésbe, úgy hogy csak egy kevés tészta látszódjon ki a tetején.

    A tészta minden kilátszó részét lekenni a tojássárgás-tejes keverékkel, majd konyharuhával letakarva, szobahőmérsékleten 90 perc alatt a duplájára keleszteni.
    Újrakelesztés után a briós tetejét vékonyan lekenni a tojásos-tejes keverékkel, majd egy hideg vízbe mártott ollóval, 6 db kb. 3 cm mély bevágást ejteni a tésztán. Ezután rögtön a sütőbe tenni.

    A sütőt előmelegíteni 200 fokosra, majd behelyezni a brióst és 15 percig sütni. Ezután a hőmérsékletet levenni 170 fokra és 30 percig továbbsütni. ( Én légkeverésnél 180 fokon, majd 150 fokon sütöttem. A sütési idő felénél a tetejét sütőpapírral letakartam, hogy nehogy megégjen.)

    Amikor a briós készre sült, a sütőből kivenni és pár percig a formában hagyni, majd rácsra helyezni és teljesen kihűteni.

    Tálaláskor a teljesen kihűlt brióst, éles késsel ízlés szerint felszeletelni, majd vajjal és lekvárral kínálni.

     

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá