Banános-vaníliás-kakaós muffin recept
Hozzávalók:
- 3 érett banán
- 3 ek cukor
- 120 g cukrozott kakaópor
- 1 kk szódabikarbóna
- 1 ek vanília aroma
- 125 g margarin
- kb. 200 g liszt
Elkészítése:
A banánokat kisebb darabokra törjük, és a tészta kikeveréséhez használandó tálban villával pépesre törjük. Hozzáadjuk a kakaót, és alaposan elkeverjük vele.
Közben felolvasztjuk a margarint. Miután a margarin is a tésztához került, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot és a cukrot. A legvégén fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, amíg egy már sűrűsödő, de azért még folyós masszát nem kapunk. Nem szabad túllisztezni! Ha mégis túl sűrűnek érezzük (pl. nem folyik le magától a kanálról a tészta), kevés vízzel hígíthatjuk.
Megtöltjük a muffin sütőformákat a tésztával úgy, hogy a forma tetejétől nagyjából 1 cm-re legyen a tészta szintje.
170 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 20 percig, vagy amíg a muffinok teteje meg nem repedezik.
Tipp:
A kapott muffinoknak nagyon puhának kell lenniük, annyira, hogy forrón még nem is vehetők ki a formából, mert tányérra téve elveszítik az alakjukat. Ha hagyjuk a formában kihűlni őket, utána már szépek lesznek, de továbbra sem lesznek szárazak.
Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a megfelelő ideig sütöttük őket, próbaként vegyünk ki egyet, aminek már megemelkedett és megrepedt a teteje, vágjuk ketté, és ha belül még látunk folyós tésztát, a többi muffint süssük még 10 percig.
Ebből a mennyiségből én pontosan 13 muffint kaptam. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá se tojás, se tej.