Banános-vaníliás-kakaós muffin

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
30 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó

Hozzávalók:

  • 3 érett banán
  • 3 ek cukor
  • 120 g cukrozott kakaópor
  • 1 kk szódabikarbóna
  • 1 ek vanília aroma
  • 125 g margarin
  • kb. 200 g liszt

Elkészítése:

A banánokat kisebb darabokra törjük, és a tészta kikeveréséhez használandó tálban villával pépesre törjük. Hozzáadjuk a kakaót, és alaposan elkeverjük vele.

Közben felolvasztjuk a margarint. Miután a margarin is a tésztához került, hozzáadjuk a szódabikarbónát, a vaníliás cukrot és a cukrot. A legvégén fokozatosan adagoljuk hozzá a lisztet, amíg egy már sűrűsödő, de azért még folyós masszát nem kapunk. Nem szabad túllisztezni! Ha mégis túl sűrűnek érezzük (pl. nem folyik le magától a kanálról a tészta), kevés vízzel hígíthatjuk.

Megtöltjük a muffin sütőformákat a tésztával úgy, hogy a forma tetejétől nagyjából 1 cm-re legyen a tészta szintje.

170 fokra előmelegített sütőben sütjük, kb. 20 percig, vagy amíg a muffinok teteje meg nem repedezik.

Tipp:

A kapott muffinoknak nagyon puhának kell lenniük, annyira, hogy forrón még nem is vehetők ki a formából, mert tányérra téve elveszítik az alakjukat. Ha hagyjuk a formában kihűlni őket, utána már szépek lesznek, de továbbra sem lesznek szárazak.

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy a megfelelő ideig sütöttük őket, próbaként vegyünk ki egyet, aminek már megemelkedett és megrepedt a teteje, vágjuk ketté, és ha belül még látunk folyós tésztát, a többi muffint süssük még 10 percig.

Ebből a mennyiségből én pontosan 13 muffint kaptam. Nagy előnye, hogy nem kell hozzá se tojás, se tej.