Mézeskalács udvar recept

Elkészítése:
A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl dagasztótál)
A mézbe beletesszük a margarintés összeolvasztjuk. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a tojást és egy fakanállal összekeverjük a tésztát.
Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset(1-2 cl).
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz.
A tésztából leveszünk egy kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell hogy kipréseljük belőle a levegőt így
kisebb az esély hogy felpúposodik.
Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.
Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk.
160-170 fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell és amikor szép aranybarna akkor kész. Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem van.
A mázhoz vagy ragasztáshoz a tojásfehérjét jól elkeverünk a porcukorral, lehet gépi habverővel is alacsony fokozaton apránként
adagolva a cukrot egy mokkáskanál ecettel vagy citromlével ettől fényesebb lesz.
Tipp:
A képen látható mézeskalács udvar 2 ilyen tészta adagból készült.
A mázból 3 adag kellett.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »