Mézeskalács udvar

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
240 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 20 dkg porcukor
  • 1 csomag szódabikarbóna (40 g)
  • 1 csomag mézeskalács fűszerkeverék (27 g)
  • 12,5 dkg margarin
  • 0,5 kg méz
  • 1 tojás

Mázhoz:

  • 1 tojásfehérje
  • 20-25 dkg porcukor
  • 1 mokkáskanál ecet vagy citromlé

Elkészítése:

A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl dagasztótál)

A mézbe beletesszük a margarintés összeolvasztjuk. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a tojást és egy fakanállal összekeverjük a tésztát.

Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset(1-2 cl).

Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz.

A tésztából leveszünk egy kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell hogy kipréseljük belőle a levegőt így
kisebb az esély hogy felpúposodik.

Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.

Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk.

160-170 fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell és amikor szép aranybarna akkor kész. Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem van.

A mázhoz vagy ragasztáshoz a tojásfehérjét jól elkeverünk a porcukorral, lehet gépi habverővel is alacsony fokozaton apránként
adagolva a cukrot egy mokkáskanál ecettel vagy citromlével ettől fényesebb lesz.

Tipp:

A képen látható mézeskalács udvar 2 ilyen tészta adagból készült.
A mázból 3 adag kellett.