Hozzávalók:
Mázhoz:
Elkészítése:
A száraz alapanyagokat alaposan összekeverjük egy olyan tálban, amit aztán le tudunk majd zárni (pl dagasztótál)
A mézbe beletesszük a margarintés összeolvasztjuk. Ezt a lisztre öntjük, beleütjük a tojást és egy fakanállal összekeverjük a tésztát.
Azért nem érdemes kézzel, mert nagyon ragad és a forró méz is megégetheti a kezünket. Ha nem akar összeállni, akkor kevés langyos vizet tehetünk bele, de tényleg csak egy keveset(1-2 cl).
Ha már egynemű a tészta, akkor rátesszük a tálra a fedelét és legalább egy napig hagyjuk állni. Nem kell hűtőbe tenni. Ha több napig áll, csak jobb lesz.
A tésztából leveszünk egy kétökölnyi mennyiséget és alaposan átgyúrjuk. Ez azért kell hogy kipréseljük belőle a levegőt így
kisebb az esély hogy felpúposodik.
Én be szoktam rakni egy pillanatra a mikróba, könnyebb gyúrni. Ha még ragadna, akkor kevés lisztet gyúrunk bele.
Alaposan alálisztezve kinyújtjuk és szaggatjuk. Kisebb figurákhoz vékonyabbra, nagyobbakhoz kicsit vastagabbra nyújtjuk.
160-170 fokon 7-8 percig sütjük, a nagyobbakat 10-12 percig, de ez sütőfüggő, figyelni kell és amikor szép aranybarna akkor kész. Nekem régi hagyományos gáztűzhelyem van.
A mázhoz vagy ragasztáshoz a tojásfehérjét jól elkeverünk a porcukorral, lehet gépi habverővel is alacsony fokozaton apránként
adagolva a cukrot egy mokkáskanál ecettel vagy citromlével ettől fényesebb lesz.
A képen látható mézeskalács udvar 2 ilyen tészta adagból készült.
A mázból 3 adag kellett.