Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézeskalács recept

Mézeskalács
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 1 csapott kk szódabikarbóna
    • 2 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
    • 15 dkg porcukor
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 15 dkg margarin
    • 1 dl méz

    Írókázáshoz:

    • 1 kisebb  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSfehérje
    • 20 dkg porcukor
    • 1 kk citromlé

    Elkészítése:

    A lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a porcukrot. Beleütjük a tojásokat.

    A mézet és a margarint egy picit megmelegítjük, és a liszthez adjuk. Összedolgozzuk. Ekkor egy picit lágy a tészta, érdemes enyhén lisztezett felületen átgyúrni.
    Egy zacskóba rakjuk, és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

    A sütőt előmelegítjük. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott formákkal kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, a mézesek között egy kevés helyet hagyva.

    180 fokon, hőlégkeveréssel 7-8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

    Közben a porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét keményre verjük, közben kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, és beleöntjük a citromlevet is.

    Ha már elég kemény, akkor egy tiszta zacskóba kanalazzuk, és az egyik sarkára pici lyukat vágunk.

    A kihűlt mézeseket tetszőleges mintákkal díszítjük. Hagyjuk megszáradni. (Mire a végére értem, az első darabok már teljesen megszáradtak.)

    Tipp:

    Tavaly készítettünk először mézeskalácsot, de annyira az utolsó pillanatban, hogy már a blogra nem került fel. Olyan gyorsan elfogyott, hogy még írókázásra sem volt idő.
    Ma ismét nekiláttunk a gyerekekkel. Azt kell, hogy mondjam, alig fértem oda a nyújtólaphoz. A kicsik egymást tologatva szaggatták a különböző figurákat. Mivel elég sok helyet hagytam a kalácsok között, ezért négy nagy tepsit töltött meg. Mire az utolsó kisült, már az elsővel el is fogyott. A csemeték szép sorban elhordták és megették.
    A végére azért maradt pár darab, amit írókáztam, mert már nagyon szerettem volna én is kipróbálni. A kezdeti bénázás után már egy picit jobban ment. Azt hiszem erre is rá kell érezni. A recept nagyon szuper, a mézeskalács rögtön puha és kellemesen fűszeres. A tésztával igazán könnyű dolgozni, megéri rászánni azt az egy éjszakás pihentetést.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá