Mézeskalács

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
45 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csapott kk szódabikarbóna
  • 2 csapott tk mézeskalács fűszerkeverék
  • 15 dkg porcukor
  • 2 egész tojás
  • 15 dkg margarin
  • 1 dl méz

Írókázáshoz:

  • 1 kisebb tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 kk citromlé

Elkészítése:

A lisztet egy tálba szórjuk, elkeverjük benne a szódabikarbónát, a fűszerkeveréket és a porcukrot. Beleütjük a tojásokat.

A mézet és a margarint egy picit megmelegítjük, és a liszthez adjuk. Összedolgozzuk. Ekkor egy picit lágy a tészta, érdemes enyhén lisztezett felületen átgyúrni.
Egy zacskóba rakjuk, és egy éjszakát a hűtőben pihentetjük.

A sütőt előmelegítjük. Lisztezett felületen kb. 3-4 mm vékonyra nyújtjuk, és lisztbe mártott formákkal kiszúrjuk. Sütőpapíros tepsibe sorakoztatjuk, a mézesek között egy kevés helyet hagyva.

180 fokon, hőlégkeveréssel 7-8 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

Közben a porcukrot átszitáljuk. A tojásfehérjét keményre verjük, közben kanalanként adagoljuk hozzá a porcukrot, és beleöntjük a citromlevet is.

Ha már elég kemény, akkor egy tiszta zacskóba kanalazzuk, és az egyik sarkára pici lyukat vágunk.

A kihűlt mézeseket tetszőleges mintákkal díszítjük. Hagyjuk megszáradni. (Mire a végére értem, az első darabok már teljesen megszáradtak.)

Tipp:

Tavaly készítettünk először mézeskalácsot, de annyira az utolsó pillanatban, hogy már a blogra nem került fel. Olyan gyorsan elfogyott, hogy még írókázásra sem volt idő.
Ma ismét nekiláttunk a gyerekekkel. Azt kell, hogy mondjam, alig fértem oda a nyújtólaphoz. A kicsik egymást tologatva szaggatták a különböző figurákat. Mivel elég sok helyet hagytam a kalácsok között, ezért négy nagy tepsit töltött meg. Mire az utolsó kisült, már az elsővel el is fogyott. A csemeték szép sorban elhordták és megették.
A végére azért maradt pár darab, amit írókáztam, mert már nagyon szerettem volna én is kipróbálni. A kezdeti bénázás után már egy picit jobban ment. Azt hiszem erre is rá kell érezni. A recept nagyon szuper, a mézeskalács rögtön puha és kellemesen fűszeres. A tésztával igazán könnyű dolgozni, megéri rászánni azt az egy éjszakás pihentetést.