Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mézes-datolyás kalácskák recept

Mézes-datolyás kalácskák
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók 8 db-hoz:

    • 40 dkg fehér tönkölyliszt
    • 3 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája + 1 a kenéshez, a tetejére
    • 250 ml natúr joghurt
    • 5 dkg méz (nálam akác)
    • 5 dkg datolya
    • 0,5 dl portói
    • 4,5 dkg olvasztott, langyos vaj
    • 1 csomag szárított élesztő
    • 1 csipet só

    Elkészítése:

    Legelőször a datolyát kimagozzuk, majd kisebb darabokra vágjuk és egy tálkában felöntjük fél deci portóival és hagyjuk pihenni.

    A tésztához a lisztet tálba szitáljuk, hozzáadjuk a tojássárgákat, a joghurtot és a mézet, és egy csipetnyi sót, majd hozzáadjuk a szárított élesztőt is, és jól összedolgozzuk. Mikor a tészta már összeállt, hozzádolgozzuk a langyos, olvasztott vajat és fényes, hólyagos tésztát gyúrunk.

    Hagyjuk pár percig pihenni letakarva, egy tiszta konyharuhával.

    Majd munkalapon a kezünkkel kissé kilapítjuk és a datolyát, (ami időközben magába szívta a portóit), elosztjuk rajta, majd összehajtjuk és belegyúrjuk a tésztába. Ha nagyon ragad, lisztezzük kissé.

    Mikor jól kidolgoztuk a tésztát, letakarva hagyjuk kelni 20 percig, majd átgyúrjuk, de már csak finoman.

    Elosztjuk a tésztát 16 részre, előbb félbe vágjuk, majd a feleket is felezzük és így tovább. A darabokat egyenként rudakká sodorjuk és kettesével, a két rúd egyik végét összenyomva, három tekeréssel összefonjuk, majd a másik végén is összenyomjuk a tésztát.

    A fonatokat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, konyharuhával letakarva 20-25 percig, langyos helyen kelesztjük.
    Közben a sütőt előmelegítjük 190 fokra.

    Miután megkeltek a kalácskák, a tetejüket lekenjük tojássárgájával és betesszük sülni az előmelegített sütőbe. Közepes lángon, 25-30 perc alatt aranyszínűre sütjük.

    Amint megsültek, rácsra téve hagyjuk őket kihűlni.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá