Méteres kalács recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
A tésztához:
- 6 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 25 dkg porcukor
- 1 dl étolaj
- 35 dkg liszt
- fél csomag sütőpor
- 1 ek kakaópor
- 1 dl meleg víz
A krémhez:
- 2 tasak puncs ízű pudingpor
- 4 dl tej
- 20 dkg puha vaj
- 20 dkg porcukor
- 5 cl rum esetleg néhány csepp rumaroma
A tetejére: (ez el is hagyható)
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 kanál olaj
- 1 kk citromlé
Elkészítése:
A tojás sárgákat a porcukorral kikeverjük, majd belecsorgatjuk az étolajat, a meleg vizet és habosra keverjük. A liszthez keverjük a sütőport és kisebb adagokban a felvert tojáshoz keverjük.
Kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felébe szitáljuk a kakaóport és adunk hozzá még két evőkanál vizet is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, elfelezzük, majd óvatosan összeforgatjuk a tésztával (egyik felét az egyikhez, a másik felét a másikhoz adjuk).
Két őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, a tésztát beleterítjük és megütögetjük, hogy jól eloszoljon a tészta. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha megsült, kiborítjuk a formából és kihűtjük.
Közben a pudingot a szokás módon elkészítjük. Amikor langyosra hűlt elkeverjük a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a rumot is, majd teljesen kihűtjük.
A kakaós és a sárga tésztát szeletekre vágjuk, majd felváltva megtöltjük őket a krémmel. Egy kakaós, egy sárga, amíg a hozzávalók el nem fogynak.
A mázhoz a csokoládét az olajjal víz felett simára olvasztjuk, hozzákeverünk pár csepp citromlevet és bevonjuk vele a süteményt. Tálalásig hűvös helyen tartjuk, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. Srégen szeleteljük, mert úgy szép a süti.