Méteres kalács

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
12 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
A tésztához:

  • 6 tojás
  • 25 dkg porcukor
  • 1 dl étolaj
  • 35 dkg liszt
  • fél csomag sütőpor
  • 1 ek kakaópor
  • 1 dl meleg víz

A krémhez:

  • 2 tasak puncs ízű pudingpor
  • 4 dl tej
  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 5 cl rum esetleg néhány csepp rumaroma

A tetejére: (ez el is hagyható)

  • 20 dkg étcsokoládé
  • 2 kanál olaj
  • 1 kk citromlé

Elkészítése:

A tojás sárgákat a porcukorral kikeverjük, majd belecsorgatjuk az étolajat, a meleg vizet és habosra keverjük. A liszthez keverjük a sütőport és kisebb adagokban a felvert tojáshoz keverjük.

Kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felébe szitáljuk a kakaóport és adunk hozzá még két evőkanál vizet is. A tojások fehérjét kemény habbá verjük, elfelezzük, majd óvatosan összeforgatjuk a tésztával (egyik felét az egyikhez, a másik felét a másikhoz adjuk).

Két őzgerincformát kivajazunk, kilisztezünk, a tésztát beleterítjük és megütögetjük, hogy jól eloszoljon a tészta. 180 fokra előmelegített sütőbe toljuk és 35-40 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e. Ha megsült, kiborítjuk a formából és kihűtjük.

Közben a pudingot a szokás módon elkészítjük. Amikor langyosra hűlt elkeverjük a cukorral és a vajjal, hozzáadjuk a rumot is, majd teljesen kihűtjük.

A kakaós és a sárga tésztát szeletekre vágjuk, majd felváltva megtöltjük őket a krémmel. Egy kakaós, egy sárga, amíg a hozzávalók el nem fogynak.

A mázhoz a csokoládét az olajjal víz felett simára olvasztjuk, hozzákeverünk pár csepp citromlevet és bevonjuk vele a süteményt. Tálalásig hűvös helyen tartjuk, de a legjobb, ha egy éjszakát pihen. Srégen szeleteljük, mert úgy szép a süti.