Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos stollen recept

Mákos stollen
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó



  • Hozzávalók:

    • 50 dkg liszt
    • 1 csomag instant élesztő
    • 10 dkg cukor
    • 2 dl langyos tej
    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 12,5 dkg puha margarin
    • csipet só
    • 1 citrom reszelt héja

    A töltelékhez

    • 20 dkg mák
    • 1,5 dl tej
    • 15 dkg cukor
    • 1 tk rum/vanília aroma

    A szóráshoz

    • porcukor

    Kenéshez

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája

    Elkészítése:

    A lisztet öntsük a robotgép táljába, a közepén kialakított mélyedésbe szórjuk az élesztőt. Adjunk hozzá 1 ek. cukrot és a langyos tejnek a felét. Az egészet keverjük fel, hogy az élesztő folyékonnyá váljék. Ezt a kovászt lefedve hagyjuk kelni 30 percig.

    Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojást és a margarint. Az összes hozzávalót addig dagasztjuk, míg a tészta szépen összeáll, és elválik simán az edény falától. 1 órát letakarva kelesztjük.

    Közben daráljuk meg a mákot. A tejet öntsük egy edénybe, és kezdjük el forralni. Szórjuk bele a mákot, és az edényt vegyük le a tűzről. Hagyjuk a mákot 30 percig megduzzadni, majd keverjük hozzá a cukrot. Rum-, vagy vanília aromát is keverhetünk bele, még finomabb lesz.

    A deszkát lisztezzük, és 35 x 25 cm-esre nyújtsuk ki a tésztát. A két szélén osszuk el a máktölteléket, és a szélétől hajtsuk fel, formázzunk stollent belőle. Olyannak kell kinéznie, mint egy szempárnak. 180 fokosra melegítsük elő a sütőt, 1/2 órát kelesszük, majd kenjük át tojássárgájával, és még hagyjuk pihenni 10 percig.

    Ezután tegyük a sütőbe, és alsó-felső sütésen süssük 35 percig 165 fokon. Forrón porcukorral szórjuk meg gazdagon, és ha kihűlt, vágjuk fel hosszú szeletekre.

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá