Hozzávalók:
A töltelékhez
A szóráshoz
Kenéshez
Elkészítése:
A lisztet öntsük a robotgép táljába, a közepén kialakított mélyedésbe szórjuk az élesztőt. Adjunk hozzá 1 ek. cukrot és a langyos tejnek a felét. Az egészet keverjük fel, hogy az élesztő folyékonnyá váljék. Ezt a kovászt lefedve hagyjuk kelni 30 percig.
Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojást és a margarint. Az összes hozzávalót addig dagasztjuk, míg a tészta szépen összeáll, és elválik simán az edény falától. 1 órát letakarva kelesztjük.
Közben daráljuk meg a mákot. A tejet öntsük egy edénybe, és kezdjük el forralni. Szórjuk bele a mákot, és az edényt vegyük le a tűzről. Hagyjuk a mákot 30 percig megduzzadni, majd keverjük hozzá a cukrot. Rum-, vagy vanília aromát is keverhetünk bele, még finomabb lesz.
A deszkát lisztezzük, és 35 x 25 cm-esre nyújtsuk ki a tésztát. A két szélén osszuk el a máktölteléket, és a szélétől hajtsuk fel, formázzunk stollent belőle. Olyannak kell kinéznie, mint egy szempárnak. 180 fokosra melegítsük elő a sütőt, 1/2 órát kelesszük, majd kenjük át tojássárgájával, és még hagyjuk pihenni 10 percig.
Ezután tegyük a sütőbe, és alsó-felső sütésen süssük 35 percig 165 fokon. Forrón porcukorral szórjuk meg gazdagon, és ha kihűlt, vágjuk fel hosszú szeletekre.