Mákos stollen

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
80 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Olcsó
Mákos stollen

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 csomag instant élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 2 dl langyos tej
  • 1 tojás
  • 12,5 dkg puha margarin
  • csipet só
  • 1 citrom reszelt héja

A töltelékhez

  • 20 dkg mák
  • 1,5 dl tej
  • 15 dkg cukor
  • 1 tk rum/vanília aroma

A szóráshoz

  • porcukor

Kenéshez

  • 1 tojássárgája

Elkészítése:

A lisztet öntsük a robotgép táljába, a közepén kialakított mélyedésbe szórjuk az élesztőt. Adjunk hozzá 1 ek. cukrot és a langyos tejnek a felét. Az egészet keverjük fel, hogy az élesztő folyékonnyá váljék. Ezt a kovászt lefedve hagyjuk kelni 30 percig.

Adjuk hozzá a maradék cukrot, a sót, a citromhéjat, a tojást és a margarint. Az összes hozzávalót addig dagasztjuk, míg a tészta szépen összeáll, és elválik simán az edény falától. 1 órát letakarva kelesztjük.

Közben daráljuk meg a mákot. A tejet öntsük egy edénybe, és kezdjük el forralni. Szórjuk bele a mákot, és az edényt vegyük le a tűzről. Hagyjuk a mákot 30 percig megduzzadni, majd keverjük hozzá a cukrot. Rum-, vagy vanília aromát is keverhetünk bele, még finomabb lesz.

A deszkát lisztezzük, és 35 x 25 cm-esre nyújtsuk ki a tésztát. A két szélén osszuk el a máktölteléket, és a szélétől hajtsuk fel, formázzunk stollent belőle. Olyannak kell kinéznie, mint egy szempárnak. 180 fokosra melegítsük elő a sütőt, 1/2 órát kelesszük, majd kenjük át tojássárgájával, és még hagyjuk pihenni 10 percig.

Ezután tegyük a sütőbe, és alsó-felső sütésen süssük 35 percig 165 fokon. Forrón porcukorral szórjuk meg gazdagon, és ha kihűlt, vágjuk fel hosszú szeletekre.