Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Mákos-meggyes béles recept

Mákos-meggyes béles
Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
    Tészta:

    • 40 dkg finomliszt
    • 1 csomag sütőpor
    • csipet só (tengeri)
    • 20 dkg vaj
    • 3-5 ek tejföl (a liszt minőségétől függően)

    Töltelék:

    • 35 dkg darált mák
    • 20 dkg cukor
    • 4 dl tej
    • 50 g búzadara
    • fél citrom reszelt héja
    • 1 kk őrölt fahéj
    • 5 ek sárgabarack lekvár
    • 1 üveg meggy befőtt vagy 35 dkg fagyasztott meggy

    Tetejére:

    • 1  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
    • 1 ek tej
    • 1 ek porcukor a szóráshoz

    Elkészítése:

    A meggyet egy szűrőbe tesszük és alaposan lecsepegtetjük (mindegy, hogy befőttet vagy fagyasztottat használunk).

    Először a tölteléket készítjük el. Egy edénybe mérjük a cukrot és a tejet, majd addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne.

    Ekkor hozzáadjuk a mákot és a búzadarát, majd még kb 2-3 percig főzzük együtt. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fahéjat, citrom reszelt héját és a meggyet. Végül az egészet alaposan összedolgozzuk és kihűtjük.

    A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót és a sütőport, majd az apró kockákra vágott vajjal jól összemorzsoljuk. Hozzáadunk kb 3 ek tejfölt és elkezdjük gyors mozdulatokkal összegyúrni. Ha szükséges, akkor még adhatunk hozzá kevés tejfölt. A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható, kezünkhöz nem tapadó tésztát kapjunk.

    A tésztát elfelezzük és az egyik felét elkezdjük kinyújtani egy sütőpapíron. Nagyjából tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe és a kezünkkel belelapogatjuk.

    A tésztát megkenjük kevés lekvárral, majd egyenletesen rásimítjuk a meggyes-mákos tölteléket.

    A másik lapot is kinyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy kicsit nagyobbra nyújtsuk, mint a tepsi, mert átemelve kissé összeugrik a tészta. Lehet nyújtólapon, lisztezve kinyújtani és sodrófára rátekerve beborítani vele a sütit, vagy sütőpapíron nyújtani és így befedni. A végén pedig a felesleges részeket levágni és a tésztát ráigazítani a sütire.

    A tojássárgáját a tejjel jól kikeverjük, majd lekenjük vele a sütit és villával több helyen, egészen az aljáig megszurkáljuk a sütit.

    190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb 30-35 perc alatt készre sütjük.

    Teljesen kihűlve szeleteljük és a tetejére szórhatunk porcukrot.

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá