Mákos-meggyes béles recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag sütőpor
- csipet só (tengeri)
- 20 dkg vaj
- 3-5 ek tejföl (a liszt minőségétől függően)
Töltelék:
- 35 dkg darált mák
- 20 dkg cukor
- 4 dl tej
- 50 g búzadara
- fél citrom reszelt héja
- 1 kk őrölt fahéj
- 5 ek sárgabarack lekvár
- 1 üveg meggy befőtt vagy 35 dkg fagyasztott meggy
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 1 ek tej
- 1 ek porcukor a szóráshoz
Elkészítése:
A meggyet egy szűrőbe tesszük és alaposan lecsepegtetjük (mindegy, hogy befőttet vagy fagyasztottat használunk).
Először a tölteléket készítjük el. Egy edénybe mérjük a cukrot és a tejet, majd addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne.
Ekkor hozzáadjuk a mákot és a búzadarát, majd még kb 2-3 percig főzzük együtt. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fahéjat, citrom reszelt héját és a meggyet. Végül az egészet alaposan összedolgozzuk és kihűtjük.
A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót és a sütőport, majd az apró kockákra vágott vajjal jól összemorzsoljuk. Hozzáadunk kb 3 ek tejfölt és elkezdjük gyors mozdulatokkal összegyúrni. Ha szükséges, akkor még adhatunk hozzá kevés tejfölt. A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható, kezünkhöz nem tapadó tésztát kapjunk.
A tésztát elfelezzük és az egyik felét elkezdjük kinyújtani egy sütőpapíron. Nagyjából tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe és a kezünkkel belelapogatjuk.
A tésztát megkenjük kevés lekvárral, majd egyenletesen rásimítjuk a meggyes-mákos tölteléket.
A másik lapot is kinyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy kicsit nagyobbra nyújtsuk, mint a tepsi, mert átemelve kissé összeugrik a tészta. Lehet nyújtólapon, lisztezve kinyújtani és sodrófára rátekerve beborítani vele a sütit, vagy sütőpapíron nyújtani és így befedni. A végén pedig a felesleges részeket levágni és a tésztát ráigazítani a sütire.
A tojássárgáját a tejjel jól kikeverjük, majd lekenjük vele a sütit és villával több helyen, egészen az aljáig megszurkáljuk a sütit.
190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb 30-35 perc alatt készre sütjük.
Teljesen kihűlve szeleteljük és a tetejére szórhatunk porcukrot.
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit tegyünk a házi pizzára? Itt van 15 isteni ötlet!
Van az a péntek este, amikor már napok óta tervezgetjük, hogy végre újra pi
Tovább olvasom »
Így vidd be a napi vízadagodat könnyedén: 10 természetes frissítő a meleg napokra
A nyári hőségben a megfelelő hidratálás nemcsak kellemes, hanem létfontossá
Tovább olvasom »
Gyors rakottasok hétköznapokra – csirkével, darált hússal, cukkinivel
Laktató, szaftos és minden falatja kényeztet – ezek az egytálételek garantá
Tovább olvasom »
A hét legjobb cukkinis receptjei – ezek a receptek most tarolnak!
A cukkini minden nyáron főszereplő a konyhában – és nem véletlenül! Könnyű,
Tovább olvasom »
8 tepsis csirkecomb, ami után garantált a repeta
A csirkecomb az egyik legszaftosabb, legsokoldalúbb alapanyag, amit szinte
Tovább olvasom »
8 rakott tészta, amit mindenki szeret
A rakott tészták igazi hétköznapi hősök: gyorsan összeállíthatók, laktatóak
Tovább olvasom »