Mákos-meggyes béles

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos-meggyes béles

Hozzávalók egy 25*35 cm-es tepsihez:
Tészta:

  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csomag sütőpor
  • csipet só (tengeri)
  • 20 dkg vaj
  • 3-5 ek tejföl (a liszt minőségétől függően)

Töltelék:

  • 35 dkg darált mák
  • 20 dkg cukor
  • 4 dl tej
  • 50 g búzadara
  • fél citrom reszelt héja
  • 1 kk őrölt fahéj
  • 5 ek sárgabarack lekvár
  • 1 üveg meggy befőtt vagy 35 dkg fagyasztott meggy

Tetejére:

  • 1 tojássárgája
  • 1 ek tej
  • 1 ek porcukor a szóráshoz

Elkészítése:

A meggyet egy szűrőbe tesszük és alaposan lecsepegtetjük (mindegy, hogy befőttet vagy fagyasztottat használunk).

Először a tölteléket készítjük el. Egy edénybe mérjük a cukrot és a tejet, majd addig melegítjük, amíg a cukor el nem olvad benne.

Ekkor hozzáadjuk a mákot és a búzadarát, majd még kb 2-3 percig főzzük együtt. Ezután levesszük a tűzről és hozzáadjuk a fahéjat, citrom reszelt héját és a meggyet. Végül az egészet alaposan összedolgozzuk és kihűtjük.

A tésztához a lisztet egy tálba mérjük, hozzáadjuk a sót és a sütőport, majd az apró kockákra vágott vajjal jól összemorzsoljuk. Hozzáadunk kb 3 ek tejfölt és elkezdjük gyors mozdulatokkal összegyúrni. Ha szükséges, akkor még adhatunk hozzá kevés tejfölt. A lényeg, hogy jól kezelhető, könnyen nyújtható, kezünkhöz nem tapadó tésztát kapjunk.

A tésztát elfelezzük és az egyik felét elkezdjük kinyújtani egy sütőpapíron. Nagyjából tepsi méretűre nyújtjuk, majd a sütőpapírral együtt átemeljük a tepsibe és a kezünkkel belelapogatjuk.

A tésztát megkenjük kevés lekvárral, majd egyenletesen rásimítjuk a meggyes-mákos tölteléket.

A másik lapot is kinyújtjuk. Arra figyeljünk, hogy kicsit nagyobbra nyújtsuk, mint a tepsi, mert átemelve kissé összeugrik a tészta. Lehet nyújtólapon, lisztezve kinyújtani és sodrófára rátekerve beborítani vele a sütit, vagy sütőpapíron nyújtani és így befedni. A végén pedig a felesleges részeket levágni és a tésztát ráigazítani a sütire.

A tojássárgáját a tejjel jól kikeverjük, majd lekenjük vele a sütit és villával több helyen, egészen az aljáig megszurkáljuk a sütit.

190 fokos sütőben, alsó-felső sütéssel kb 30-35 perc alatt készre sütjük.

Teljesen kihűlve szeleteljük és a tetejére szórhatunk porcukrot.