Mákos-meggyes aranygaluska recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 50 dkg finomliszt
- csipet só
- 4 evőkanál cukor
- 3-3,5 dl tej (liszttől függ)
- 5 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 3
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
Forgatáshoz:
- 15-20 dkg darált mák
- 10-12 dkg cukor (ízlés szerint)
- 10 dkg vaj
- 1 üveg magozott meggybefőtt
Sodóhoz:
- 4 dkg finomliszt
- 5 dkg cukor
- 1 vanília rúd
- 20 g vaníliás cukor
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 8 dl tej
Elkészítése:
Tészta:
A lisztet, sót, keverjük el a dagasztógép táljában. Készítsünk egy kisebb mélyedést a lisztben a tálba, majd szórjuk bele a cukrot és morzsoljuk rá az élesztőt. Öntsük rá a felmelegített tej felét és hagyjuk, hogy felfusson az élesztő.
Ezután adjuk hozzá a tojássárgákat, az olvasztott vajat és dolgozzuk ki jól a tésztát a maradék tej hozzáadásával.
Tegyük félre a tésztánkat, takarjuk le és meleg helyen 45-50 perc alatt kelesszük a duplájára.
Összeállítás:
A meggyet alaposan lecsepegtetjük.
A tésztát alaposan lisztezett felületre öntjük, félbehajtjuk, majd kinyújtjuk két cm vastagságúra. Egy 5 cm átmérőjű pogácsszaggatóval szaggasunk ki köröket a tésztából.
Szagattás után mártsuk bele egyesével a tésztát az olvasztott vajba, majd a cukrorral elkevert mákba forgatjuk. A sütőformát vajazzuk ki, majd tegyük tepsibe a tésztát, szórjuk meg a meggy felével. Újabb sor vajas-mákos galuska következik, majd a maradék meggy, végül a megmaradt mákos keveréket szórjuk a tetejére.
Tegyük félre kelni a tortaformában lévő galuskákat 15-20 percre.
Előmelegített sütőben 180 fokon kb 40-45 perc alatt süssük készre.
Sodó:
Amíg sül az aranygaluskánk, készítsük el a sodót. A cukrot, vaníliás cukrot és a lisztet egy tűzálló tálba tesszük, jól összekeverjük. Hozzáadunk 2 dl tejet és a tojássárgákat. Az egészet csomómentesre keverjük, majd elkezdjük melegíteni.
Ha felforrt, akkor lassan adagolva, folytonos keverés mellett adjuk hozzá a tejet és forraljuk be.
A kész aranygaluskát a sodóval tálaljuk.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 mutatós húsvéti vendégváró különlegesség
A húsvéti vendégvárás remek alkalom arra, hogy ne csak finom, de igazán mut
Tovább olvasom »
Húsvéti sós vendégváró finomságok
A húsvéti ünnepek nem csak a kalácsról és a főtt tojásról szólnak – a vendé
Tovább olvasom »
Ínycsiklandó tekercsek az ünnepi hidegtálra
Az ünnepi hidegtál egyik leglátványosabb és legkedveltebb elemei a különfél
Tovább olvasom »
A húsvéti asztal sztárjai: töltött tojások, amik nem csak finomak, hanem mutatósak is!
A húsvéti asztal nem lenne teljes a szépen tálalt, változatosan elkészített
Tovább olvasom »
8 egyszerű és nagyszerű süti, amikkel édesebbé teheted a mindennapokat
Van, amikor semmi másra nincs szükségünk, csak egy gyorsan összedobható, mé
Tovább olvasom »
Frissítő gyümölcsök és isteni krémek – 12 tökéletes desszert, amit egyszerűen muszáj kipróbálnod!
A gyümölcsök és a lágy krémek tökéletes párost alkotnak, ha frissítő és ell
Tovább olvasom »