Mákos krémes linzer recept
Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:
A linzertésztához:
- 50 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg porcukor
- 4 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 1 citrom reszelt héja
- 5 dkg kakaópor
A krémhez:
- 8 ek liszt
- 8 dl tej
- 3 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárga
- 35 dkg vaj
- 35 dkg porcukor
- 2 csomag vaníliás cukor
Mákos réteghez:
- 30 dkg mák
- 15 dkg porcukor
- 1 citrom reszelt héja
- kevés forró tej (annyi, hogy könnyen összekeverhető legyen)
- lekvár
A tetejére:
- 4 dl habtejszín
Elkészítése:
A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit kivajazzuk és lisztezzük.
A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgákat, citrom héját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk és az egyik felét tepsi nagyságúra nyújtjuk és belefektetjük.
Alaposan lekenjük lekvárral.
A mákot elkeverjük a cukorral, citrom héjával és leöntjük annyi forró tejjel, hogy kenhető masszát kapjunk, majd rásimítjuk a lekváros rétegre.
A maradék tésztába belegyúrjuk a kakaóport, hengereket formázunk belőle és rács alakzatban a mákos részre tesszük.
Az előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük.
A krémhez a lisztet a tejjel, tojássárgákkal csomómentesre keverjük, majd sűrűre felfőzzük. Langyosan hozzáadjuk a porcukort, vaníliás cukrot és a vajat, majd jól kihabosítjuk.
A kész krémet a megsült tésztára kenjük egyenletesen, majd a tetejére a keményre felvert tejszínhabot tesszük.