Mákos krémes linzer

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Mákos krémes linzer

Hozzávalók egy nagy gáztepsihez:

A linzertésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 25 dkg porcukor
  • 4 tojássárga
  • 1 citrom reszelt héja
  • 5 dkg kakaópor

A krémhez:

  • 8 ek liszt
  • 8 dl tej
  • 3 tojássárga
  • 35 dkg vaj
  • 35 dkg porcukor
  • 2 csomag vaníliás cukor

Mákos réteghez:

  • 30 dkg mák
  • 15 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • kevés forró tej (annyi, hogy könnyen összekeverhető legyen)
  • lekvár

A tetejére:

  • 4 dl habtejszín

Elkészítése:

A sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tepsit kivajazzuk és lisztezzük.

A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, tojássárgákat, citrom héját és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. A tésztát két részre osztjuk és az egyik felét tepsi nagyságúra nyújtjuk és belefektetjük.

Alaposan lekenjük lekvárral.

A mákot elkeverjük a cukorral, citrom héjával és leöntjük annyi forró tejjel, hogy kenhető masszát kapjunk, majd rásimítjuk a lekváros rétegre.

A maradék tésztába belegyúrjuk a kakaóport, hengereket formázunk belőle és rács alakzatban a mákos részre tesszük.

Az előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt készre sütjük.

A krémhez a lisztet a tejjel, tojássárgákkal csomómentesre keverjük, majd sűrűre felfőzzük. Langyosan hozzáadjuk a porcukort, vaníliás cukrot és a vajat, majd jól kihabosítjuk.

A kész krémet a megsült tésztára kenjük egyenletesen, majd a tetejére a keményre felvert tejszínhabot tesszük.