A nagyi mákos pitéje recept
Hozzávalók
Tésztához:
- 30 dkg liszt
- 12 dkg zsír
- 2 evőkanál tejföl
- csipet só
Töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 15 dkg cukor
- 5 dkg búzadara
- 3 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (szétválasztva) - baracklekvár (kenéshez)
Elkészítése
A töltelékkel kezdjük a munkát. A mákot a cukorral együtt megdaráljuk. A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és a cukros mákot. Folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.
Amikor a mákos massza kihűlt, hozzákeverjük a felvert tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket lazán beleforgatjuk, hogy a töltelék könnyű és levegős legyen.
A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk.
Az első adagot vékonyra nyújtjuk, és egy zsírozott, lisztezett közepes méretű tepsibe fektetjük. Megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.
Ezután kinyújtjuk a második tésztalapot is, és befedjük vele a mákos réteget. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.
Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30–35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghintjük, majd szeletelve tálaljuk.
Tipp
A recept dióval vagy almával is elkészíthető. Ha szeretnénk, a töltelékbe kevés reszelt alma is kerülhet, amitől még szaftosabb lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »
10 márványos csoda receptje egy helyen
A márványos sütik mindig különlegesek egy kicsit: egyszerre csokisak és van
Tovább olvasom »









