Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

A nagyi mákos pitéje recept

A nagyi mákos pitéje
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
  • Hozzávalók

    Tésztához:

    • 30 dkg liszt
    • 12 dkg zsír
    • 2 evőkanál tejföl
    • csipet só

    Töltelékhez:

    • 20 dkg darált mák
    • 15 dkg cukor
    • 5 dkg búzadara
    • 3 dl tej
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • 1 citrom reszelt héja
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS (szétválasztva)
    • baracklekvár (kenéshez)

    Elkészítése

    A töltelékkel kezdjük a munkát. A mákot a cukorral együtt megdaráljuk. A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és a cukros mákot. Folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

    Amikor a mákos massza kihűlt, hozzákeverjük a felvert tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket lazán beleforgatjuk, hogy a töltelék könnyű és levegős legyen.

    A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk.

    Az első adagot vékonyra nyújtjuk, és egy zsírozott, lisztezett közepes méretű tepsibe fektetjük. Megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.

    Ezután kinyújtjuk a második tésztalapot is, és befedjük vele a mákos réteget. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.

    Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30–35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghintjük, majd szeletelve tálaljuk.

    Tipp

    A recept dióval vagy almával is elkészíthető. Ha szeretnénk, a töltelékbe kevés reszelt alma is kerülhet, amitől még szaftosabb lesz.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek