A nagyi mákos pitéje

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
50 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
A nagyi mákos pitéje

Hozzávalók

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 12 dkg zsír
  • 2 evőkanál tejföl
  • csipet só

Töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 15 dkg cukor
  • 5 dkg búzadara
  • 3 dl tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 2 db tojás (szétválasztva)
  • baracklekvár (kenéshez)

Elkészítése

A töltelékkel kezdjük a munkát. A mákot a cukorral együtt megdaráljuk. A tejet felforraljuk, majd belekeverjük a búzadarát és a cukros mákot. Folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük.

Amikor a mákos massza kihűlt, hozzákeverjük a felvert tojássárgákat, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat. Végül a kemény habbá vert tojásfehérjéket lazán beleforgatjuk, hogy a töltelék könnyű és levegős legyen.

A tésztához a lisztet összekeverjük a sóval, majd a zsírral elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, és gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrjuk. A tésztát két egyenlő részre osztjuk.

Az első adagot vékonyra nyújtjuk, és egy zsírozott, lisztezett közepes méretű tepsibe fektetjük. Megkenjük baracklekvárral, majd egyenletesen eloszlatjuk rajta a mákos tölteléket.

Ezután kinyújtjuk a második tésztalapot is, és befedjük vele a mákos réteget. Villával megszurkáljuk, hogy sütés közben ne hólyagosodjon fel.

Előmelegített sütőben, 180 °C-on kb. 30–35 perc alatt aranyszínűre sütjük. Miután kihűlt, porcukorral meghintjük, majd szeletelve tálaljuk.

Tipp

A recept dióval vagy almával is elkészíthető. Ha szeretnénk, a töltelékbe kevés reszelt alma is kerülhet, amitől még szaftosabb lesz.