Mákos-aszaltszilvás bejgli kardamommal recept
Hozzávalók:
A tészta
- 50 dkg liszt
- 20 dkg margarin
- 2 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- 5 dkg cukor
- 1 dkg élesztő
- 1,5 dl tej
- 1 dkg só
Töltelék
- 20 dkg darált mák
- 10 dkg kristálycukor
- 2 dl víz
- 6 ek édes morzsa vagy kekszmorzsa
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 tk fehér rum
- 10 dkg aszalt szilva
- 10 db kardamom mag őrölve
- 1 citrom reszelt héja
- 0,5 citrom leve
- 1 dl gránátalma szirup (házilag készített)
Kenéshez
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük, és az összes hozzávalóval együtt kettes fokozaton bedagasztjuk.
3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és 1 órát meleg helyen kelesztjük.
Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a darált mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot, meg rumaromát, majd a mozsárban megtört kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk, amit könnyen lehet kenőkéssel kenni.
Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtom (kb. 20×35 cm-esre), és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenem, majd a másikat is. A töltelék 2 rúdra elegendő, a 3. adag tésztát fagyasszuk le, vagy kenjük meg bármilyen töltelékkel.
A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál. A hajtás alul legyen, így helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával.
Kelesszük további 1 órát hűvös (!) helyen, majd kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Végül tojásfehérjével kenjük át . Így lesz majd márványos sütés közben.
180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig süssük (alsó-felső sütés).