Hozzávalók:
A tészta
Töltelék
Kenéshez
Elkészítése:
Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük, és az összes hozzávalóval együtt kettes fokozaton bedagasztjuk.
3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és 1 órát meleg helyen kelesztjük.
Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a darált mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot, meg rumaromát, majd a mozsárban megtört kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk, amit könnyen lehet kenőkéssel kenni.
Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtom (kb. 20×35 cm-esre), és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenem, majd a másikat is. A töltelék 2 rúdra elegendő, a 3. adag tésztát fagyasszuk le, vagy kenjük meg bármilyen töltelékkel.
A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál. A hajtás alul legyen, így helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával.
Kelesszük további 1 órát hűvös (!) helyen, majd kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Végül tojásfehérjével kenjük át . Így lesz majd márványos sütés közben.
180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig süssük (alsó-felső sütés).