Mákos-aszaltszilvás bejgli kardamommal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
110 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető
Mákos-aszaltszilvás bejgli kardamommal

Hozzávalók:

A tészta

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 2 kisebb tojássárgája
  • 5 dkg cukor
  • 1 dkg élesztő
  • 1,5 dl tej
  • 1 dkg só

Töltelék

  • 20 dkg darált mák
  • 10 dkg kristálycukor
  • 2 dl víz
  • 6 ek édes morzsa vagy kekszmorzsa
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 tk fehér rum
  • 10 dkg aszalt szilva
  • 10 db kardamom mag őrölve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 citrom leve
  • 1 dl gránátalma szirup (házilag készített)

Kenéshez

  • 1 tojás

Elkészítése:

Az 1 dkg élesztőt 0,5 dl cukros, langyos tejben felfuttatjuk, majd a lisztet a robotgép dagasztójába öntjük, és az összes hozzávalóval együtt kettes fokozaton bedagasztjuk.

3 db egyforma súlyú cipót formázunk belőle, és 1 órát meleg helyen kelesztjük.

Addig a töltelékhez a vizet a 10 dkg cukorral felfőzzük sűrű sziruppá, majd a darált mákot hozzáöntjük, és jól elkeverjük. Kevés tejjel lehet még hígítani, hozzáadjuk a morzsát, az összevagdalt aszalt szilvát, citromhéjat, citromlevet és a vaníliás cukrot, meg rumaromát, majd a mozsárban megtört kardamom magot is. Nem túl kemény masszát készítünk, amit könnyen lehet kenőkéssel kenni.

Az egyik tésztát 2 mm vastagra nyújtom (kb. 20×35 cm-esre), és a tészta súlyának megfelelő töltelékkel megkenem, majd a másikat is. A töltelék 2 rúdra elegendő, a 3. adag tésztát fagyasszuk le, vagy kenjük meg bármilyen töltelékkel.

A szélétől 1 cm-rel befelé kenjük a tölteléket, hajtsuk be a szélét, majd szépen tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál. A hajtás alul legyen, így helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire. 3 helyen kötőtűvel bökjük meg, majd kenjük le tojássárgájával.

Kelesszük további 1 órát hűvös (!) helyen, majd kézzel nyomkodjuk meg a tetejét, hogy a tojás kissé repedjen meg a tetején. Végül tojásfehérjével kenjük át . Így lesz majd márványos sütés közben.

180 fokos, előmelegített sütőben 20 percig süssük (alsó-felső sütés).