Mákos-almás-túrós lepény recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg világos tönkölybúza-, vagy finomliszt
- 18 dkg vaj
- 1 tk só
- 7 dkg cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2,5 dl tej
- 5 dkg búzadara
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dkg vaj
Túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 narancs héja és leve
- 3 dkg étkezési keményítő
- 30 dkg alma (tisztítva mérve)
Tetejére:
- 2 dkg szeletelt mogyoró/mandula (opcionális)
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojást, és összegyúrjuk a tésztát.
Egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk (vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk). A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és a tepsibe igazgatjuk.
A töltelék elkészítéséig tegyük a tepsit hűtőbe.
Mákos töltelék elkészítése:
A tejet elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát és a mákot. Folyamatosan kevergetve felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
Túrós töltelék elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A túrót a tojássárgával, a cukorral, a narancs levével és reszelt héjával jól kikeverjük. Belekeverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és felváltva a kockázott almával a túrós masszába keverjük.
Összeállítás:
A lehűlt tésztára tesszük a mákos töltelék felét, majd ráterítjük az összes túrós tölteléket, végül a maradék mákos tölteléket foltokban elhelyezzük rajta. A vágott mogyoróval megszórjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 55 perc alatt megsütjük.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »
12 isteni sertésszelet recept, amit a család imádni fog
Ha egy igazán tartalmas, ízes és laktató ételre vágysz, a sertésszelet mind
Tovább olvasom »
12 tokány recept, amiből az egész család repetázni fog
Ha egy igazán laktató, szaftos és karakteres magyaros ételre vágysz, akkor
Tovább olvasom »