Mákos-almás-túrós lepény recept

Hozzávalók:
Tésztához:
- 30 dkg világos tönkölybúza-, vagy finomliszt
- 18 dkg vaj
- 1 tk só
- 7 dkg cukor
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Mákos töltelékhez:
- 20 dkg darált mák
- 2,5 dl tej
- 5 dkg búzadara
- 7,5 dkg cukor
- 2,5 dkg vaj
Túrós töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 2
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 0,5 narancs héja és leve
- 3 dkg étkezési keményítő
- 30 dkg alma (tisztítva mérve)
Tetejére:
- 2 dkg szeletelt mogyoró/mandula (opcionális)
Elkészítése:
A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojást, és összegyúrjuk a tésztát.
Egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk (vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk). A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és a tepsibe igazgatjuk.
A töltelék elkészítéséig tegyük a tepsit hűtőbe.
Mákos töltelék elkészítése:
A tejet elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát és a mákot. Folyamatosan kevergetve felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és hagyjuk kihűlni.
Túrós töltelék elkészítése:
A tojásokat szétválasztjuk. A túrót a tojássárgával, a cukorral, a narancs levével és reszelt héjával jól kikeverjük. Belekeverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és felváltva a kockázott almával a túrós masszába keverjük.
Összeállítás:
A lehűlt tésztára tesszük a mákos töltelék felét, majd ráterítjük az összes túrós tölteléket, végül a maradék mákos tölteléket foltokban elhelyezzük rajta. A vágott mogyoróval megszórjuk.
180 fokra előmelegített sütőben kb. 55 perc alatt megsütjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »