Mákos-almás-túrós lepény

Nehézségi szint:
Kezdőknek
Elkészítési idő:
40 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 30 dkg világos tönkölybúza-, vagy finomliszt
  • 18 dkg vaj
  • 1 tk só
  • 7 dkg cukor
  • 1 tojás

Mákos töltelékhez:

  • 20 dkg darált mák
  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg búzadara
  • 7,5 dkg cukor
  • 2,5 dkg vaj

Túrós töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 2 tojás
  • 0,5 narancs héja és leve
  • 3 dkg étkezési keményítő
  • 30 dkg alma (tisztítva mérve)

Tetejére:

  • 2 dkg szeletelt mogyoró/mandula (opcionális)

Elkészítése:

A liszthez hozzáadjuk a sót, majd a felkockázott hideg vajjal elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a cukrot, majd a tojást, és összegyúrjuk a tésztát.

Egy 20×30 cm-es tepsit sütőpapírral kibélelünk (vajjal kikenjük és liszttel megszórjuk). A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, és a tepsibe igazgatjuk.

A töltelék elkészítéséig tegyük a tepsit hűtőbe.

Mákos töltelék elkészítése:

A tejet elkezdjük melegíteni. Hozzáadjuk a cukrot, a búzadarát és a mákot. Folyamatosan kevergetve felforraljuk. Hozzáadjuk a vajat, elkeverjük, és hagyjuk kihűlni.

Túrós töltelék elkészítése:

A tojásokat szétválasztjuk. A túrót a tojássárgával, a cukorral, a narancs levével és reszelt héjával jól kikeverjük. Belekeverjük az étkezési keményítőt. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és felváltva a kockázott almával a túrós masszába keverjük.

Összeállítás:

A lehűlt tésztára tesszük a mákos töltelék felét, majd ráterítjük az összes túrós tölteléket, végül a maradék mákos tölteléket foltokban elhelyezzük rajta. A vágott mogyoróval megszórjuk.

180 fokra előmelegített sütőben kb. 55 perc alatt megsütjük.