Linzer fondanttal recept
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 40 dkg vaj
- 15 dkg cukor
- 1-1 citrom és narancs reszelt héja
- fél rúd vanília kikapart magja
- 2 nagy vagy 3 kisebb FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 20 dkg darált mogyoró/dió/mandula akár vegyesen is
- 3 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
- 30 dkg porcukor
- kb 6 evőkanálnyi citrom és narancslé (a lereszelt héjú gyümölcsök leve-ha nem elég, akkor vízzel pótoljuk)
Elkészítése:
A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a citrusok reszelt héját, a vanília magjait, a tojásokat és puha, egynemű tésztává dolgozzuk. Folpackba csomagolva fél órát a hűtőben pihentetjük.
Közben a darált magvakat összekeverjük a baracklekvárral.
A tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk és 8 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Minden tésztalap közepére egy fél evőkanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk és háromszög formát alakítunk ki belőle, a sarkait elvékonyítjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a közepét egy hurkapálcikával átszúrjuk, hogy a gőz távozhasson sütés közben.
180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, vigyázva hogy ne égjen meg, majd kihűtjük.
A porcukorból és a citrusok óvatosan adagolt levéből kevés ételszínezékkel nem túl sűrű cukormázat keverünk ki. A kihűlt süteményeket beleforgatjuk és hagyjuk a mázat megszáradni.
Díszíthetjük cukorvirággal vagy a maradék cukormázat használjuk eltérő színű ételfestékkel színezve.[/box]