Linzer fondanttal

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
10 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 40 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 1-1 citrom és narancs reszelt héja
  • fél rúd vanília kikapart magja
  • 2 nagy vagy 3 kisebb tojás
  • 20 dkg darált mogyoró/dió/mandula akár vegyesen is
  • 3 evőkanálnyi sárgabarack lekvár
  • 30 dkg porcukor
  • kb 6 evőkanálnyi citrom és narancslé (a lereszelt héjú gyümölcsök leve-ha nem elég, akkor vízzel pótoljuk)

Elkészítése:

A lisztet elmorzsoljuk a puha vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a citrusok reszelt héját, a vanília magjait, a tojásokat és puha, egynemű tésztává dolgozzuk. Folpackba csomagolva fél órát a hűtőben pihentetjük.

Közben a darált magvakat összekeverjük a baracklekvárral.

A tésztát 3 mm vastagra kinyújtjuk és 8 cm átmérőjű pohárral vagy pogácsa szaggatóval kiszúrjuk. Minden tésztalap közepére egy fél evőkanálnyi tölteléket teszünk, félbehajtjuk és háromszög formát alakítunk ki belőle, a sarkait elvékonyítjuk.

Sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük, a közepét egy hurkapálcikával átszúrjuk, hogy a gőz távozhasson sütés közben.

180 fokra előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük, vigyázva hogy ne égjen meg, majd kihűtjük.

A porcukorból és a citrusok óvatosan adagolt levéből kevés ételszínezékkel nem túl sűrű cukormázat keverünk ki. A kihűlt süteményeket beleforgatjuk és hagyjuk a mázat megszáradni.

Díszíthetjük cukorvirággal vagy a maradék cukormázat használjuk eltérő színű ételfestékkel színezve.[/box]