Klasszikus házi puncsszelet recept
Hozzávalók
A tésztához:
- 75 dkg liszt
- 35 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 1 csomag sütőpor
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 2 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál baracklekvár (a lapok lekenéséhez)
A töltelékhez:
- 15 dkg vaj
- 6 dkg porcukor
- 6 evőkanál baracklekvár
- 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 1 db rumaroma
A mázhoz:
- 1 csomag puncs ízű pudingpor
- 3 dl tej
- 4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj
- 1 kevés rumaroma ízlés szerint
Elkészítése
A tésztalapok sütése
A lisztet, porcukrot és sütőport összekeverjük egy nagy tálban. A margarint elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk belőle.
A tésztát három részre osztjuk: két kisebb (kb. 40–40 dkg) és egy nagyobb részre.
A lapokat lisztezett deszkán tepsiméretűre (kb. 20×35 cm) nyújtjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben, enyhén lisztezett tepsi hátulján külön-külön megsütjük. A lapok kb. 10–12 perc alatt sülnek aranyszínűre.
A legvastagabbik lapot (amely a legmagasabbra nőtt) kihűlés után összetördeljük, ez kerül majd a töltelékbe.
A töltelék elkészítése
A puha vajat a porcukorral, a kakaóval, a lekvárral és a rumaromával krémesre keverjük. Ezután beleforgatjuk az összetört sült lapot, és jól összedolgozzuk, hogy tömör, formázható tölteléket kapjunk.
Az egyik tésztalapot lekvárral megkenjük, ráterítjük a tölteléket, majd befedjük a másik sült lappal.
A puncsmáz elkészítése
A puncs ízű pudingport, a cukrot és a tejet folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pudingot és néhány csepp rumaromát.
A krémet egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk. Hűtőben legalább 4 órát (de még jobb, ha egy éjszakát) pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.
Tálalás
A puncsszeletet forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így a teteje nem reped. Porcukorral vagy színes szórócukorral is díszíthetjük.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Márton-napi lakoma: 10 libás finomság, amit ki kell próbálnod
Márton napján hagyományosan libát eszünk és újbort kóstolunk, hiszen a néph
Tovább olvasom »
Golyó‑desszertek percek alatt: 8 sütés nélküli finomság
Ha gyorsan kell valami édes kényeztetés, amiben nincs sütő használat, akkor
Tovább olvasom »
Szaftos, omlós, fűszeres – 12 sertéshúsos étel, amit újra és újra elkészítenél
Ha valami igazán laktató és ízletes fogásra vágysz, a sertéshúsos receptek
Tovább olvasom »
Villámreceptek húsimádóknak és rohanóknak
Ebben a válogatásban olyan fogásokat találsz, amit gyorsan elkészíthetsz: l
Tovább olvasom »
Madeleine-válogatás: 6 variáció egy süteményre
A madeleine az a sütemény, ami mellett könnyű elidőzni. Nem hivalkodó, még
Tovább olvasom »
Házi hamburgerek: klasszikustól a különlegesig
A hamburger az egyik legszabadabb étel: mindenki a saját ízlésére formálhat
Tovább olvasom »









