Klasszikus házi puncsszelet

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók

A tésztához:

  • 75 dkg liszt
  • 35 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 db tojás
  • 2 evőkanál tejföl
  • 2 evőkanál baracklekvár (a lapok lekenéséhez)

A töltelékhez:

  • 15 dkg vaj
  • 6 dkg porcukor
  • 6 evőkanál baracklekvár
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 1 db rumaroma

A mázhoz:

  • 1 csomag puncs ízű pudingpor
  • 3 dl tej
  • 4 evőkanál cukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 kevés rumaroma ízlés szerint

 

Elkészítése

A tésztalapok sütése

A lisztet, porcukrot és sütőport összekeverjük egy nagy tálban. A margarint elmorzsoljuk benne, majd hozzáadjuk a tojásokat és a tejfölt. Gyors mozdulatokkal egynemű tésztát gyúrunk belőle.

A tésztát három részre osztjuk: két kisebb (kb. 40–40 dkg) és egy nagyobb részre.

A lapokat lisztezett deszkán tepsiméretűre (kb. 20×35 cm) nyújtjuk, és 170 °C-ra előmelegített sütőben, enyhén lisztezett tepsi hátulján külön-külön megsütjük. A lapok kb. 10–12 perc alatt sülnek aranyszínűre.

A legvastagabbik lapot (amely a legmagasabbra nőtt) kihűlés után összetördeljük, ez kerül majd a töltelékbe.

A töltelék elkészítése

A puha vajat a porcukorral, a kakaóval, a lekvárral és a rumaromával krémesre keverjük. Ezután beleforgatjuk az összetört sült lapot, és jól összedolgozzuk, hogy tömör, formázható tölteléket kapjunk.

Az egyik tésztalapot lekvárral megkenjük, ráterítjük a tölteléket, majd befedjük a másik sült lappal.

A puncsmáz elkészítése

A puncs ízű pudingport, a cukrot és a tejet folyamatos keverés mellett sűrűre főzzük, majd teljesen kihűtjük. A vajat habosra keverjük, majd kanalanként hozzáadjuk a kihűlt pudingot és néhány csepp rumaromát.

A krémet egyenletesen a sütemény tetejére simítjuk. Hűtőben legalább 4 órát (de még jobb, ha egy éjszakát) pihentetjük, hogy a lapok megpuhuljanak.

Tálalás

A puncsszeletet forró vízbe mártott késsel szeleteljük, így a teteje nem reped. Porcukorral vagy színes szórócukorral is díszíthetjük.