Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Citromos-szilvalekváros süti recept

Citromos-szilvalekváros süti
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető



  • Hozzávalók:
    Tészta:

    • 65 dkg liszt
    • 2 egész  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 2,5 dkg élesztő
    • 20 dkg porcukor
    • 25 dkg vaj vagy margarin
    • 1/2 cs sütőpor
    • pici só

    Krém:

    • 3 dl tej
    • 20 dkg porcukor
    • 5 dkg liszt
    • 35 dkg teavaj
    • 400 g szilvalekvár
    • 1/2 citrom leve és 1 citrom reszelt héja (ha valaki savanykásabban szereti tehet bele akár 2 citromnak a levét is)

    Elkészítése:

    A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Elosztjuk 4 egyenlő részre. Az egyiket kinyújtjuk és egy 30*40 cm-es tepsibe fektetjük, amit előtte kikentünk vajjal és kiliszteztünk. Megkenjük lekvárral, majd beborítjuk egy másik kinyújtott lappal.

    Villával megszurkáljuk a tetejét, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép rózsaszínre sütjük kb 20 perc alatt.

    Ezt megismételjük a másik két lappal is, majd kihűtjük a lapokat.

    A krémhez a tejet felfőzzük a  liszttel, majd kihűtjük. A vajat a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadagoljuk a másik krémet és alaposan összekeverjük. A végén hozzáadjuk a citromlevet és a héjat.

    Ezt a krémet kenjük a lekváros lapok közé.

    A tetejére citromos mázat készítünk (ami lehet zacskós is), majd olvasztott csokival lelocsoljuk. (Máz: 30 dkg porcukor, 1 citrom leve, 1-2 ek forró víz. A cukorhoz hozzáadjuk a citrom levét és annyi vizet, hogy folyós, könnyen kenhető állagú legyen.)

    Másnap szeleteljük és tálaljuk.

    Kedves barátaim, ez a süti valamikor 40-50 évvel ezelőtt “sláger süti” volt a lakodalmakban. Megboldogult anyósom nagyon sokat sütött, most előszedegetem a régi receptjeit. Nagyon fincsi sütike :)

    Nézd meg videón is:

    Hozzáadom a receptfüzethez

    Őket is nézd meg!

    Szólj hozzá