Citromos-szilvalekváros süti recept
Ők is elkészítették

Hozzávalók:
Tészta:
- 65 dkg liszt
- 2 egész
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 2,5 dkg élesztő
- 20 dkg porcukor
- 25 dkg vaj vagy margarin
- 1/2 cs sütőpor
- pici só
Krém:
- 3 dl tej
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg liszt
- 35 dkg teavaj
- 400 g szilvalekvár
- 1/2 citrom leve és 1 citrom reszelt héja (ha valaki savanykásabban szereti tehet bele akár 2 citromnak a levét is)
Elkészítése:
A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Elosztjuk 4 egyenlő részre. Az egyiket kinyújtjuk és egy 30*40 cm-es tepsibe fektetjük, amit előtte kikentünk vajjal és kiliszteztünk. Megkenjük lekvárral, majd beborítjuk egy másik kinyújtott lappal.
Villával megszurkáljuk a tetejét, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép rózsaszínre sütjük kb 20 perc alatt.
Ezt megismételjük a másik két lappal is, majd kihűtjük a lapokat.
A krémhez a tejet felfőzzük a liszttel, majd kihűtjük. A vajat a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadagoljuk a másik krémet és alaposan összekeverjük. A végén hozzáadjuk a citromlevet és a héjat.
Ezt a krémet kenjük a lekváros lapok közé.
A tetejére citromos mázat készítünk (ami lehet zacskós is), majd olvasztott csokival lelocsoljuk. (Máz: 30 dkg porcukor, 1 citrom leve, 1-2 ek forró víz. A cukorhoz hozzáadjuk a citrom levét és annyi vizet, hogy folyós, könnyen kenhető állagú legyen.)
Másnap szeleteljük és tálaljuk.
Kedves barátaim, ez a süti valamikor 40-50 évvel ezelőtt “sláger süti” volt a lakodalmakban. Megboldogult anyósom nagyon sokat sütött, most előszedegetem a régi receptjeit. Nagyon fincsi sütike :)
Nézd meg videón is:
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

12 különleges süti – krémes szeletek és sütés nélküli finomságok
A sütemények világa mindig tele van kísértéssel — és most egy válogatásban
Tovább olvasom »
Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »