Citromos-szilvalekváros süti

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
90 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 65 dkg liszt
  • 2 egész tojás
  • 2,5 dkg élesztő
  • 20 dkg porcukor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1/2 cs sütőpor
  • pici só

Krém:

  • 3 dl tej
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg liszt
  • 35 dkg teavaj
  • 400 g szilvalekvár
  • 1/2 citrom leve és 1 citrom reszelt héja (ha valaki savanykásabban szereti tehet bele akár 2 citromnak a levét is)

Elkészítése:

A tészta hozzávalóiból kelt tésztát készítünk. Elosztjuk 4 egyenlő részre. Az egyiket kinyújtjuk és egy 30*40 cm-es tepsibe fektetjük, amit előtte kikentünk vajjal és kiliszteztünk. Megkenjük lekvárral, majd beborítjuk egy másik kinyújtott lappal.

Villával megszurkáljuk a tetejét, majd előmelegített, 180 fokos sütőben szép rózsaszínre sütjük kb 20 perc alatt.

Ezt megismételjük a másik két lappal is, majd kihűtjük a lapokat.

A krémhez a tejet felfőzzük a  liszttel, majd kihűtjük. A vajat a cukorral habosra kikeverjük, majd hozzáadagoljuk a másik krémet és alaposan összekeverjük. A végén hozzáadjuk a citromlevet és a héjat.

Ezt a krémet kenjük a lekváros lapok közé.

A tetejére citromos mázat készítünk (ami lehet zacskós is), majd olvasztott csokival lelocsoljuk. (Máz: 30 dkg porcukor, 1 citrom leve, 1-2 ek forró víz. A cukorhoz hozzáadjuk a citrom levét és annyi vizet, hogy folyós, könnyen kenhető állagú legyen.)

Másnap szeleteljük és tálaljuk.

Kedves barátaim, ez a süti valamikor 40-50 évvel ezelőtt “sláger süti” volt a lakodalmakban. Megboldogult anyósom nagyon sokat sütött, most előszedegetem a régi receptjeit. Nagyon fincsi sütike :)