Makrut recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 1/2 kg durum dara ( én sima búza darát használtam )
- 25 dkg vaj (margarin)
- 2,5 dl langyos víz
A töltelékhez:
- 25 dkg datolya
- 10 dkg darált mandula vagy dió vagy mogyoró (elhagyható)
- 1 kk fahéj
- 1/2 dl narancsvirágvíz (elhagyható)
A sziruphoz:
- 2 dl víz
- 20 dkg cukor
- 10 dkg méz
- narancsvirágvíz (elhagyható)
Elkészítése:
A darát összemorzsoljuk a vajjal, majd a vízzel közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk. Pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket (a dara dagadni fog, így a tészta kissé keményebb lesz ahogy áll. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a datolyát kimagozzuk, apróra vágjuk és masszává gyúrjuk a fahéjjal, mandulával, narancsvirágvízzel. A tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A tölteléket ceruza vastagságúra nyújtjuk, végigfektetjük a tészta szélén, majd feltekerjük éppen csak annyira, hogy a tészta körbevegye a tölteléket, késsel levágjuk a csíkot. Tetejét, oldalát ellapítjuk, hogy hasáb legyen. Ferdén rombuszokat vágunk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg elfogy a tésztánk. Ha a töltelék előbb elfogy, akkor szimplán a tésztával folytatjuk, így is finom lesz.
Bő, forró olajban arany pirosra sütjük, majd tálba szedjük. A szirupot elkészítjük, majd ráöntjük a makrutra. Jól összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. Igény szerint még meglocsolhatjuk egy kis mézzel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Kiadós hétköznapi ebédek és vacsorák, amikkel nem nyúlsz mellé
Egy nagy adag változatosság sosem árt! Ez a válogatás 12 olyan ételt tartal
Tovább olvasom »
Étkezőgarnitúra trendek és árak: megfizethető a minőség (x)
Konyhával egybenyitott terek és klasszikus étkezők Ma már egyre több otthon
Tovább olvasom »
Mákkal gazdagon: 12 mennyei sütemény, amit ki kell próbálnod
Amikor beköszönt az ősz, nincs jobb, mint elővenni a mákot — gazdag, enyhén
Tovább olvasom »
Fahéjas‑almás élmények – 12 édesség, amit muszáj megkóstolnod
Az alma az az alapanyag, ami mindig mindent feldob: ropogós héj, puha hús,
Tovább olvasom »
Káposztás klasszikusok: 12 magyar étel, amit mindenképp ki kell próbálni
Ha valami igazán magyaros, tartalmas és otthonos fogásra vágysz, akkor a ká
Tovább olvasom »
Őszi tortacsodák: 8 gazdag, rétegezett torta recepttel
Az ősz beköszöntével valahogy mindig jobban kívánjuk azokat a tortákat, ami
Tovább olvasom »