Makrut recept
Hozzávalók:
A tésztához:
- 1/2 kg durum dara ( én sima búza darát használtam )
- 25 dkg vaj (margarin)
- 2,5 dl langyos víz
A töltelékhez:
- 25 dkg datolya
- 10 dkg darált mandula vagy dió vagy mogyoró (elhagyható)
- 1 kk fahéj
- 1/2 dl narancsvirágvíz (elhagyható)
A sziruphoz:
- 2 dl víz
- 20 dkg cukor
- 10 dkg méz
- narancsvirágvíz (elhagyható)
Elkészítése:
A darát összemorzsoljuk a vajjal, majd a vízzel közepesnél kissé lágyabb tésztát gyúrunk. Pihentetjük, míg elkészítjük a tölteléket (a dara dagadni fog, így a tészta kissé keményebb lesz ahogy áll. Míg a tészta pihen, elkészítjük a tölteléket: a datolyát kimagozzuk, apróra vágjuk és masszává gyúrjuk a fahéjjal, mandulával, narancsvirágvízzel. A tésztát kb. fél centi vastagra kinyújtjuk. A tölteléket ceruza vastagságúra nyújtjuk, végigfektetjük a tészta szélén, majd feltekerjük éppen csak annyira, hogy a tészta körbevegye a tölteléket, késsel levágjuk a csíkot. Tetejét, oldalát ellapítjuk, hogy hasáb legyen. Ferdén rombuszokat vágunk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg elfogy a tésztánk. Ha a töltelék előbb elfogy, akkor szimplán a tésztával folytatjuk, így is finom lesz.
Bő, forró olajban arany pirosra sütjük, majd tálba szedjük. A szirupot elkészítjük, majd ráöntjük a makrutra. Jól összekeverjük, kicsit állni hagyjuk. Igény szerint még meglocsolhatjuk egy kis mézzel.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Tiéd a mérték – Bor, barátság, egyensúly (x)
A bor nem csak ital – kultúra, hangulat, élmény, közösség. A „Tiéd a mérték
Tovább olvasom »
Házi aprósütik dióval, mákkal, lekvárral – örök kedvencek
Ha van sütemény, amit nem lehet megunni, az a klasszikus aprósüti! Legyen s
Tovább olvasom »
Igazi magyaros gulyásreceptek – válogass a legjobbak közül
A magyar konyha egyik legnépszerűbb és legszerethetőbb fogása a gulyás – ta
Tovább olvasom »
12 karamellcsoda, amit egyszerűen muszáj megkóstolni!
Ha édességre vágysz, ami egyszerre luxus és otthonos, akkor a karamellás sü
Tovább olvasom »
Édes-sós csigák, melyek feldobják a napod
Akár édesen, akár sósan készülnek, mindenki megtalálja a kedvencét. A nagyi
Tovább olvasom »
12 recept, ahol az ananász mindenféle fogásban megállja a helyét
Tudtad, hogy az ananász messze nem csak desszertekhez illik? Ez a csodálato
Tovább olvasom »

