Havas házikó recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók:
Tésztához:
- 40 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 150 g tejföl
- 2 csomag vaníliás cukor
- fél csomag sütőpor
- 10-15 dkg porcukor (ízléstől függően)
- csipet só
- 2-3 üveg magozott meggy lecsepegtetve
A beborításhoz
- 0,5 l habtejszín
- 25 dkg kókuszreszelék
Elkészítése:
A lisztet a sütőporral lazán elkeverem, majd beleteszem a vajat, a tejfölt, a porcukrot és a csipet sót. Ezt jól eldolgozom, majd kb fél órára beteszem a hűtőbe pihenni, hogy kicsit megdermedjen. Sokkal könnyebb vele dolgozni.
A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtom és 15 részre osztom, hogy kb 3 cm széles legyen és kb 15 szem megy férjen el rajta.
A tésztacsíkokat végigteszem meggyel és a két szélét összecsipkedem.
Több tepsit sütőpapírral bélelek, majd kezdődhet a sütés: az alsó réteg 5 rúdból fog állni. A tepsibe egymás mellé teszek 5 rudat olyan közel, hogy összeérjenek és a tészta összeillesztése alulra kerüljön (így össze fognak sülni és könnyebb felépíteni belőle a háztető formát).
Egy másik tepsiben már csak 4 rúdból álló réteg készül. Ugyanígy készítem el a 3 és 2 rúdból álló rétegeket, majd a végén csak egy rúd marad.
Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 15-20 percig sütöm, míg szép rózsaszín nem lesz, majd kihűtöm.
Közben a tejszínt keményre felverem és előkészítem a kókuszt is.
Egy tálcára leteszem az 5 ródból álló tésztát, megkenem tejszínnel, majd megszórom kókusszal. Erre, középre ráteszem a 4 rúdból álló tésztát, egy adag tejszínt kenek rá és kókusszal megszórom. Erre jön a 3 dúdból álló tészta, tejszín, kókusz, ráteszem a 2 dúdból álló tésztát, tejszínt kenek rá és megszórom kókusszal, végül ráteszem a maradék egy rudat.
A legvégén az egészet beborítom tejszínnel, megszórom a kókusszal (a tetejét meggyszemekkel díszíthetjük).
Hűtőben kb 2 órát hagyom pihenni.
Mindenkinek jó étvágyat kívánok e csodás és egyszerű süteményhez.