Havas házikó

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
8 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább

Hozzávalók:
Tésztához:

  • 40 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 150 g tejföl
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • fél csomag sütőpor
  • 10-15 dkg porcukor (ízléstől függően)
  • csipet só
  • 2-3 üveg magozott meggy lecsepegtetve

A beborításhoz

  • 0,5 l habtejszín
  • 25 dkg kókuszreszelék

Elkészítése:

A lisztet a sütőporral lazán elkeverem, majd beleteszem a vajat, a tejfölt, a porcukrot és a csipet sót. Ezt jól eldolgozom, majd kb fél órára beteszem a hűtőbe pihenni, hogy kicsit megdermedjen. Sokkal könnyebb vele dolgozni.

A tésztát enyhén lisztezett deszkán kinyújtom és 15 részre osztom, hogy kb 3 cm széles legyen és kb 15 szem megy férjen el rajta.

A tésztacsíkokat végigteszem meggyel és a két szélét összecsipkedem.

Több tepsit sütőpapírral bélelek, majd kezdődhet a sütés: az alsó réteg 5 rúdból fog állni. A tepsibe egymás mellé teszek 5 rudat olyan közel, hogy összeérjenek és a tészta összeillesztése alulra kerüljön (így össze fognak sülni és könnyebb felépíteni belőle a háztető formát).

Egy másik tepsiben már csak 4 rúdból álló réteg készül. Ugyanígy készítem el a 3 és 2 rúdból álló rétegeket, majd a végén csak egy rúd marad.

Előmelegített, 180 fokos sütőben kb 15-20 percig sütöm, míg szép rózsaszín nem lesz, majd kihűtöm.

Közben a tejszínt keményre felverem és előkészítem a kókuszt is.

Egy tálcára leteszem az 5 ródból álló tésztát, megkenem tejszínnel, majd megszórom kókusszal. Erre, középre ráteszem a 4 rúdból álló tésztát, egy adag tejszínt kenek rá és kókusszal megszórom. Erre jön a 3 dúdból álló tészta, tejszín, kókusz, ráteszem a 2 dúdból álló tésztát, tejszínt kenek rá és megszórom kókusszal, végül ráteszem a maradék egy rudat.

A legvégén az egészet beborítom tejszínnel, megszórom a kókusszal (a tetejét meggyszemekkel díszíthetjük).

Hűtőben kb 2 órát hagyom pihenni.

Mindenkinek jó étvágyat kívánok e csodás és egyszerű süteményhez.