Gomba keksz recept
Ők is elkészítették
Hozzávalók kb 30 darabhoz:
Tészta:
- 1 FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 12 dkg porcukor
- 10 dkg puha vaj
- 8 dkg tejföl
- 40 dkg liszt
- 1/2 tasak sütőpor
Töltelék:
- 10 dkg darált dió
- 1 ek kakaópor
- 1 ek porcukor
- a kikapart tésztamorzsa
- pár ek baracklekvár (2-3)
Díszítéshez:
- 10 dkg étcsokoládé 1 ek étolajjal összeolvasztva
- 3-4 dkg fehércsoki 1 tk olajjal összeolvasztva
- egész mák
Elkészítése:
A tésztához az alapanyagokat egy edénybe mérjük és összedolgozzuk. Ha nagyon lágy lenne, akkor adjunk hozzá kevés lisztet, de nekünk nem kellett.
Csomagoljuk be folpackba és tegyük hűtőbe minimum egy órára vagy akár egy éjszakára is.
Az idő letelte után vágjuk a tésztát 2/3-ad és 1/3-ad részre. A nagyobbik tésztából készítsünk kis golyókat, tegyük sütőpapírral bélelt tepsire és lapítsuk el kissé.
Süssük 180 fokon kb 20 percig.
A maradék tésztát sodorjuk ki vékonyra (kb kisujj vékonyságú legyen), majd vágjuk annyi darabra, amennyi kalapot készítettünk. A tönköket is süssük 180 fokon kb 20 percig.
Amikor a kalapok langyosra hűltek, akkor a belsejüket kikaparjuk, majd a tésztát összemorzsoljuk. Hozzáadjuk a diót, cukrot, kakaóport és a lekvárral kissé keményebb masszává keverjük.
A diós masszával betöltjük a kalapokat, majd mindegyikbe 1-1 tönköt nyomunk.
A fehércsokit az olajjal felolvasztjuk, majd a gombák szárát belemártjuk, majd egész mákba nyomjuk. Sütőpapírral fedett tepsire sorakoztatjuk, majd megszárítjuk.
Amikor a fehércsoki megszáradt, akkor az étcsokit is felolvasztjuk az olajjal, majd a gombák kalapját belemártjuk és visszatesszük a sütőpapírra és megvárjuk, amíg megszárad.