Aszalt gyümölcsös bejgli recept

Hozzávalók:
Tészta:
- 30 dkg finomliszt
- 12 dkg vaj (puha)
- 1 dl tej (hideg)
- 3 dkg porcukor
- 1 dkg friss élesztő
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁSsárgája
- csipet só
Töltelék:
- 200 g cukor
- 2 evőkanál méz
- 50 ml víz
- 100 ml száraz vörösbor
- 1 vaníliarúd kikapart magja
- 5 szegfűszeg
- 1 teáskanál reszelt citromhéj
- 200 g fahéjas aszalt szilva
Tetejére:
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
Elkészítése:
Tészta:
A liszthez keverjük a sót és a porcukrot, majd az egészet alaposan összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután az élesztőt morzsoljuk bele, adjuk hozzá a tojássárgáját, öntsük bele a tejet, és gyúrjunk egynemű tésztát. A tésztát folpackba csomagolva hűvös helyen 30 percig pihentetjük.
Töltelék:
A vizet és a cukrot egy lábasban lassú tűzön addig főzzük, amíg szirupos állagot nem érünk el. Az elkészült szirupot még forrón ráöntjük az előzetesen feldarabolt aszalt gyümölcsökre, ügyelve arra, hogy csak annyit csorgassunk rá, amennyitől a gyümölcsök épp összeállnak.
Nem szabad túláztatni őket. Hagyjuk a szirupos gyümölcsöt langyosra hűlni.
Összeállítás és sütés:
A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét kb. 15×25 cm-es téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a töltelék felét. A rövidebb széleket kicsit behajtjuk, majd a hosszabbik oldal mentén lazán feltekerjük. A másik tésztadarabot ugyanígy készítjük el.
A bejgliket tepsire helyezzük, majd tojássárgájával lekenjük és hideg helyen hagyjuk megszáradni. Amikor a tojássárgája megszáradt, meleg helyre hozzuk őket, és megkenjük tojásfehérjével. Ezután 20-25 percig kelesztjük őket. A kelesztés után hústűvel vagy saslik pálcával több helyen az aljáig megszurkáljuk, hogy a sütés során távozhasson a gőz.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütéssel, majd a bejgliket 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha a bejglik megrepednének, még melegen finoman visszaigazíthatjuk őket.
Tipp: a kirepedés minimalizálása érdekében pontosan tartsuk be a kelesztési időt, és ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a bejgliket.
Adag:
Ebből a mennyiségből 2 szál, nagyjából fél kilós bejgli lesz.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

10 különleges és csodás torta telis-tele csokival!
Ez a válogatás a csokirajongók álma: krémes, mousse-os, gyümölcsös, sőt még
Tovább olvasom »
Batyuk sokasága: töltött falatkák minden alkalomra
Ebben a válogatásban találsz édességeket túróval, epres-túrós változatokat,
Tovább olvasom »
Kolbász minden mennyiségben: leves, főétel, sós sütemény, kelttészta
Ha szereted a karakteres, húsos ízeket, a kolbász az egyik legjobb barátod
Tovább olvasom »
Könnyed habcsók alapú krémes, gyümölcsös desszert. Igen, ez a Pavlova!
A Pavlova a desszertek királynője: egyszerre habos, roppanós és ellenállhat
Tovább olvasom »
Galuska a főszerepben: gyűjts inspirációt és válaszd ki a kedvenced!
A galuska nem csak kísérő, hanem önálló sztár is lehet: legyen szó kolbássz
Tovább olvasom »
Válogatás fehér csoki rajongóknak: 12 mennyei sütemény egy helyen
Készülj fel, hogy belépsz a fehér csoki világába! Vannak itt krémes desszer
Tovább olvasom »