Aszalt gyümölcsös bejgli

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
120 perc
Mennyiség:
6 fő részére
Mennyibe kerül?
Megfizethető

Hozzávalók:
Tészta:

  • 30 dkg finomliszt
  • 12 dkg vaj (puha)
  • 1 dl tej (hideg)
  • 3 dkg porcukor
  • 1 dkg friss élesztő
  • 1 tojássárgája
  • csipet só

Töltelék:

  • 200 g cukor
  • 2 evőkanál méz
  • 50 ml víz
  • 100 ml száraz vörösbor
  • 1 vaníliarúd kikapart magja
  • 5 szegfűszeg
  • 1 teáskanál reszelt citromhéj
  • 200 g fahéjas aszalt szilva

Tetejére:

  • 1 tojás

Elkészítése:

Tészta:

A liszthez keverjük a sót és a porcukrot, majd az egészet alaposan összemorzsoljuk a puha vajjal. Ezután az élesztőt morzsoljuk bele, adjuk hozzá a tojássárgáját, öntsük bele a tejet, és gyúrjunk egynemű tésztát. A tésztát folpackba csomagolva hűvös helyen 30 percig pihentetjük.

Töltelék:

A vizet és a cukrot egy lábasban lassú tűzön addig főzzük, amíg szirupos állagot nem érünk el. Az elkészült szirupot még forrón ráöntjük az előzetesen feldarabolt aszalt gyümölcsökre, ügyelve arra, hogy csak annyit csorgassunk rá, amennyitől a gyümölcsök épp összeállnak.

Nem szabad túláztatni őket. Hagyjuk a szirupos gyümölcsöt langyosra hűlni.

Összeállítás és sütés:

A tésztát két egyenlő részre osztjuk. Az egyik felét kb. 15×25 cm-es téglalappá nyújtjuk, és rákenjük a töltelék felét. A rövidebb széleket kicsit behajtjuk, majd a hosszabbik oldal mentén lazán feltekerjük. A másik tésztadarabot ugyanígy készítjük el.

A bejgliket tepsire helyezzük, majd tojássárgájával lekenjük és hideg helyen hagyjuk megszáradni. Amikor a tojássárgája megszáradt, meleg helyre hozzuk őket, és megkenjük tojásfehérjével. Ezután 20-25 percig kelesztjük őket. A kelesztés után hústűvel vagy saslik pálcával több helyen az aljáig megszurkáljuk, hogy a sütés során távozhasson a gőz.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alsó-felső sütéssel, majd a bejgliket 30-35 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha a bejglik megrepednének, még melegen finoman visszaigazíthatjuk őket.

Tipp: a kirepedés minimalizálása érdekében pontosan tartsuk be a kelesztési időt, és ügyeljünk arra, hogy ne töltsük túl a bejgliket.

Adag:

Ebből a mennyiségből 2 szál, nagyjából fél kilós bejgli lesz.