Belépés Regisztáció Keress bennünket Facebook-on
Kategóriák

Verdens beste – norvég habos-vaníliakrémes sütemény recept

Verdens beste – norvég habos-vaníliakrémes sütemény
Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
  • Hozzávalók:

    Tészta és habréteg

    • 12,5 dkg margarin
    • 12,5 dkg cukor
    • 12,5 dkg liszt
    • 4  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • 4 evőkanál tej
    • 2 kávéskanál sütőpor
    • 20 dkg cukor
    • szeletelt mandula

    Házi vaníliakrémhez:

    • 5 dl tej
    • 1 csomag vaníliás pudingpor
    • 2 db  FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
    • cukor ízlés szerint
    • 1 csomag vaníliás cukor
    • kevés rum (ízlés szerint, opcionális)

    Elkészítés

    A tészta és a habréteg

    A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Beleöntjük a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is.

    A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a 20 dkg cukorral.

    Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, rákenjük a sárga tésztamasszát, majd óvatosan a tetejére simítjuk a cukros tojáshabot. Megszórjuk szeletelt mandulával.

    160 °C-on sütjük, amíg a tojáshab világosra pirul, de nem ég meg – fontos az alacsonyabb hőfok, mert a hab gyorsan színeződik, miközben az alja lassabban sül.

    A kihűlt süteményt függőlegesen kettévágjuk. (tehát mindkét lapunk tetején hab lesz)

    A vaníliakrém elkészítése

    A tejből kb. 1 dl-t félreteszünk. A maradékot cukorral felforraljuk.

    A félretett tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgákat, majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Sűrűre főzzük.

    A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a még forró pudinggal összeforgatjuk.

    Egy könnyű, habos vaníliakrém lesz belőle.

    Ha szeretnénk, kevés rumot is adhatunk hozzá.

    A sütemény összeállítása

    Az egyik tésztalapot megkenjük a vaníliakrémmel. Ráhelyezzük a másik lapot, a mandulás habréteggel felfelé.

    Szeletelés előtt érdemes hűtőben pihentetni, hogy a krém szépen megdermedjen.

    Tipp

    A siker titka a lassú, egyenletes sütés, különben a habréteg gyorsan megég. A sütemény másnapra lesz igazán tökéletes, amikor a krém kissé beszívódik a tésztába.

    Hozzáadom a receptfüzethez
  • Ajánlott cikkek