Verdens beste – norvég habos-vaníliakrémes sütemény recept
Hozzávalók:
Tészta és habréteg
- 12,5 dkg margarin
- 12,5 dkg cukor
- 12,5 dkg liszt
- 4
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - 4 evőkanál tej
- 2 kávéskanál sütőpor
- 20 dkg cukor
- szeletelt mandula
Házi vaníliakrémhez:
- 5 dl tej
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 2 db
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS - cukor ízlés szerint
- 1 csomag vaníliás cukor
- kevés rum (ízlés szerint, opcionális)
Elkészítés
A tészta és a habréteg
A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Beleöntjük a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a 20 dkg cukorral.
Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, rákenjük a sárga tésztamasszát, majd óvatosan a tetejére simítjuk a cukros tojáshabot. Megszórjuk szeletelt mandulával.
160 °C-on sütjük, amíg a tojáshab világosra pirul, de nem ég meg – fontos az alacsonyabb hőfok, mert a hab gyorsan színeződik, miközben az alja lassabban sül.
A kihűlt süteményt függőlegesen kettévágjuk. (tehát mindkét lapunk tetején hab lesz)
A vaníliakrém elkészítése
A tejből kb. 1 dl-t félreteszünk. A maradékot cukorral felforraljuk.
A félretett tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgákat, majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Sűrűre főzzük.
A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a még forró pudinggal összeforgatjuk.
Egy könnyű, habos vaníliakrém lesz belőle.
Ha szeretnénk, kevés rumot is adhatunk hozzá.
A sütemény összeállítása
Az egyik tésztalapot megkenjük a vaníliakrémmel. Ráhelyezzük a másik lapot, a mandulás habréteggel felfelé.
Szeletelés előtt érdemes hűtőben pihentetni, hogy a krém szépen megdermedjen.
Tipp
A siker titka a lassú, egyenletes sütés, különben a habréteg gyorsan megég. A sütemény másnapra lesz igazán tökéletes, amikor a krém kissé beszívódik a tésztába.
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek
Klasszikus karácsonyi sütemények-az ünnep elmaradhatatlan ízei
Ebben a gyűjteményben a magyar süteménytradíció legnagyobb kedvenceit talál
Tovább olvasom »
Klasszikusok újragondolva-az íz ugyanaz, a forma egyszerűbb és gyorsabb
A nagy kedvencek hangulata semmit sem változott, mégis modernebb, könnyebbe
Tovább olvasom »
Krémes csodák az ünnepi időszakra – 10 bevált süti recept, amit bátran elkészíthetsz
Az ünnepi készülődésben mindig jól jön néhány biztosan bevált krémes sütemé
Tovább olvasom »
15 perces karácsonyi desszertek: 8 desszertgolyó, amivel bárkit lenyűgözhetsz
A karácsonyi készülődésben mindig jól jönnek azok a desszertek, amelyek gyo
Tovább olvasom »
Hogyan készítsünk tökéletes karácsonyi bejglit?
A karácsony elképzelhetetlen a hagyományos bejgli nélkül, amely nemcsak az
Tovább olvasom »
Serpenyők a konyhában – Milyen legyen az új kedvenc? (x)
A konyha lelke, a mindennapi ételkészítés egyik legfontosabb eszköze a serp
Tovább olvasom »









