Verdens beste – norvég habos-vaníliakrémes sütemény

Nehézségi szint:
Haladóknak
Elkészítési idő:
60 perc
Mennyiség:
4 fő részére
Mennyibe kerül?
Kicsit drágább
Verdens beste – norvég habos-vaníliakrémes sütemény

Hozzávalók:

Tészta és habréteg

  • 12,5 dkg margarin
  • 12,5 dkg cukor
  • 12,5 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 4 evőkanál tej
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 20 dkg cukor
  • szeletelt mandula

Házi vaníliakrémhez:

  • 5 dl tej
  • 1 csomag vaníliás pudingpor
  • 2 db tojás
  • cukor ízlés szerint
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • kevés rum (ízlés szerint, opcionális)

Elkészítés

A tészta és a habréteg

A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Beleöntjük a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is.

A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a 20 dkg cukorral.

Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, rákenjük a sárga tésztamasszát, majd óvatosan a tetejére simítjuk a cukros tojáshabot. Megszórjuk szeletelt mandulával.

160 °C-on sütjük, amíg a tojáshab világosra pirul, de nem ég meg – fontos az alacsonyabb hőfok, mert a hab gyorsan színeződik, miközben az alja lassabban sül.

A kihűlt süteményt függőlegesen kettévágjuk. (tehát mindkét lapunk tetején hab lesz)

A vaníliakrém elkészítése

A tejből kb. 1 dl-t félreteszünk. A maradékot cukorral felforraljuk.

A félretett tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgákat, majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Sűrűre főzzük.

A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a még forró pudinggal összeforgatjuk.

Egy könnyű, habos vaníliakrém lesz belőle.

Ha szeretnénk, kevés rumot is adhatunk hozzá.

A sütemény összeállítása

Az egyik tésztalapot megkenjük a vaníliakrémmel. Ráhelyezzük a másik lapot, a mandulás habréteggel felfelé.

Szeletelés előtt érdemes hűtőben pihentetni, hogy a krém szépen megdermedjen.

Tipp

A siker titka a lassú, egyenletes sütés, különben a habréteg gyorsan megég. A sütemény másnapra lesz igazán tökéletes, amikor a krém kissé beszívódik a tésztába.