Hozzávalók:
Tészta és habréteg
Házi vaníliakrémhez:
Elkészítés
A margarint habosra keverjük a 12,5 dkg cukorral, majd hozzáadjuk a tojássárgákat. Beleöntjük a tejet, majd a sütőporral elkevert lisztet is.
A tojásfehérjéket kemény habbá verjük a 20 dkg cukorral.
Egy nagy gáztepsit sütőpapírral kibélelünk, rákenjük a sárga tésztamasszát, majd óvatosan a tetejére simítjuk a cukros tojáshabot. Megszórjuk szeletelt mandulával.
160 °C-on sütjük, amíg a tojáshab világosra pirul, de nem ég meg – fontos az alacsonyabb hőfok, mert a hab gyorsan színeződik, miközben az alja lassabban sül.
A kihűlt süteményt függőlegesen kettévágjuk. (tehát mindkét lapunk tetején hab lesz)
A tejből kb. 1 dl-t félreteszünk. A maradékot cukorral felforraljuk.
A félretett tejben elkeverjük a pudingport és a tojássárgákat, majd a forrásban lévő tejhez adjuk. Sűrűre főzzük.
A tojásfehérjéket a vaníliás cukorral kemény habbá verjük, és a még forró pudinggal összeforgatjuk.
Egy könnyű, habos vaníliakrém lesz belőle.
Ha szeretnénk, kevés rumot is adhatunk hozzá.
Az egyik tésztalapot megkenjük a vaníliakrémmel. Ráhelyezzük a másik lapot, a mandulás habréteggel felfelé.
Szeletelés előtt érdemes hűtőben pihentetni, hogy a krém szépen megdermedjen.
A siker titka a lassú, egyenletes sütés, különben a habréteg gyorsan megég. A sütemény másnapra lesz igazán tökéletes, amikor a krém kissé beszívódik a tésztába.