Koldus torta – Olcsó, karamellás finomság recept

Hozzávalók:
A tésztához:
- 60 dkg liszt
- 8 dkg margarin
- egy késhegynyi szódabikarbóna
- 1
FUCHS SZABADTARTÁSOS TOJÁS
- 14 dkg cukor
- 2-3 dl tej
A krémhez:
- 40 dkg kristálycukor
- 2 liter tej
- 13 púpos evőkanál liszt
- 5 evőkanál kakaópor
- 25 dkg margarin
Elkészítése:
A tészta elkészítése:
A tészta hozzávalóit – a lisztet, a margarint, a szódabikarbónát, a tojást és a cukrot – egy tálban összegyúrjuk. A tejet fokozatosan adagoljuk hozzá, amíg egy közepesen kemény tésztát kapunk. Amikor összeállt a tészta, hat egyforma lapot nyújtunk ki, amelyek gáztepsi méretűek. Ezeket 180°C-ra előmelegített sütőben, 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. A kész lapokat hagyjuk kihűlni.
A krém elkészítése:
A kristálycukrot egy serpenyőben, kis lángon karamellizáljuk, amíg világosbarna nem lesz. Ezután felöntjük 1,5 liter tejjel, és folyamatos keverés mellett felforraljuk, hogy a karamell teljesen feloldódjon.
A lisztet és a kakaóport egy másik edényben csomómentesre keverjük a maradék fél liter tejjel. Amikor a karamelles tej forr, folyamatos keverés mellett hozzáöntjük a kakaós-lisztes keveréket. A masszát addig főzzük, amíg sűrű krém nem lesz belőle. Ezután levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni. Végül hozzáadjuk a margarint, és habosra keverjük.
A torta összeállítása:
Amikor a krém és a tésztalapok is kihűltek, elkezdhetjük összeállítani a tortát. Az első tésztalapot egy nagy tálcára helyezzük, majd megkenjük a karamellás-kakaós krémmel. Ezt a folyamatot ismételjük meg mindegyik lappal, ügyelve arra, hogy a torta tetejére is krém kerüljön.
Miután az utolsó réteget is elkészült, a tortát egy éjszakára hűvös helyre tesszük, hogy a tésztalapok megpuhuljanak, és a torta ízei összeérjenek. Másnap szeleteljük, és tálaljuk.
Sztori
Gyerekkoromban minden családi ünnep alkalmával a nagymamám asztalán mindig ott volt a Koldus torta, amit ő maga csak „szerény édességnek” nevezett, pedig az íze minden volt, csak szerény nem. A vastag, karamellás-kakaós krém és a puha tésztalapok mindenkit elvarázsoltak. Nagyi titka az volt, hogy hagyta a tortát egy éjszakán át pihenni, hogy a lapok tökéletesen átázzanak a krémtől. Azóta, amikor elkészítem ezt a tortát, mindig eszembe jutnak ezek az összejövetelek és a nagymamám kedvessége, ahogy örömmel figyelte, hogy mindenki elégedetten falatozza a süteményt.
Képfeltöltés
Őket is nézd meg!
Szólj hozzá
Ajánlott cikkek

Mit főzzek ma? 2025.05.21 szerda
Ha szerdán már lankad a lendület, jól jön egy kész menüsor, ami levesből, f
Tovább olvasom »
Mit főzzek ma? – 2025.05.20 kedd
A hét második napján sokszor már elvárjuk magunktól, hogy valami tartalmasa
Tovább olvasom »
Tökéletes házi sütemények: brownie, túrós, krémes és karamellás szeletek
Ha szereted a krémes, réteges, lágy és mégis karakteres süteményeket, ez a
Tovább olvasom »
Stefánia, tokány, oldalas, karaj – 12 házias recept sertésből
A magyar konyha egyik legfontosabb alappillére a jóféle sertéshús, amit ann
Tovább olvasom »
Szaftos csirkemell receptek, amik új szintre emelik a hétvégi ebédet
Unod már a natúr csirkemellet? Itt az ideje, hogy újragondold! Ezek a bundá
Tovább olvasom »
Gyümölcsös és krémes sütemények sütés nélkül – eper, barack, erdei gyümölcs a főszerepben
Nem kell bekapcsolni a sütőt, mégis bámulatos desszertet varázsolhatsz az a
Tovább olvasom »